Roken op de werkvloer ontmoedigen of verbieden

23 oktober 2017

Steeds minder mensen roken. Waar vroeger werknemers achter hun bureau zaten te roken is hier nu een speciale rookruimte voor of moeten medewerkers naar buiten om een sigaret op te steken. Ook werkgevers willen roken zoveel mogelijk ontmoedigen er zijn dan ook steeds meer werkgevers die roken binnen de onderneming helemaal verbieden en werknemers geen rookpauzes meer geven.

Roken en de wet

Als werkgever bent u verplicht om roken op de werkplek en op pauzeplekken te verbieden. Ook roken in een bedrijfsauto is niet toegestaan. Werknemers hebben namelijk recht op een rookvrije werkplek. Hieronder vallen ook de trappenhuizen, magazijnen, liften en toiletten waar de medewerkers kunnen komen. Het is aan u als werkgever om dit rookverbod duidelijk te maken en ervoor te zorgen dat het wordt nageleefd. Houdt een werknemer zich niet aan de regels, dan kan de werkgever hier een boete voor krijgen.

Rookruimte

Heeft u toch medewerkers in dienst die niet zonder hun sigaretje kunnen, dan mag u deze medewerkers de gelegenheid geven om te roken in een speciale, afgesloten rookruimte. Is deze er niet, dan moet de rokende werknemer naar buiten. In de open lucht mag gerookt worden, niet onder het afdakje voor de deur.

Algeheel rookverbod

Het staat u vrij om als werkgever een algeheel rookverbod uit te vaardigen. Ook rookpauzes mogen verboden worden. Als u als werkgever bepaald dat er geen rookpauzes gehouden mogen worden, dan zullen de werknemers zich hieraan moeten houden. Breng dit soort dingen wel tactisch. Vergeet niet dat roken een verslaving is. Ineens een algeheel rookverbod afkondigen zal u door de rokende werknemers niet in dank worden afgenomen. Wellicht kunt u de werknemers de kans geven te stoppen met roken en ze een stopcursus aanbieden en daarbij aangeven dat over twee maanden het hele bedrijf rookvrij dient te zijn.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!