Werkgevers vermijden ontslagvergoeding

30 juli 2015

Werkgevers proberen de transitievergoeding te vermijden die ze verplicht aan langdurig zieke werknemers moeten betalen. Sinds 1 juli 2015 krijgen ontslagen werknemers in beginsel altijd een ontslagvergoeding mee. Vooral voor kleine en middelgrote bedrijven valt dit zwaar. Helemaal wanneer ze een zieke werknemer al twee jaar hebben moeten doorbetalen.

Onbetaald in dienst

Werkgevers hebben wat verzonnen om onder de verplichte transitievergoeding uit te komen. Ze houden zieke werknemers na twee jaar, onbetaald, in dienst. Werkgevers vinden het zeer onrechtvaardig dat ze zieke werknemers, na hen al twee jaar te hebben doorbetaald, ook nog een transitievergoeding moeten meegeven. Vandaar dat sommige werkgevers kiezen voor een sluimerend dienstverband.

UWV

Door de nieuwe wet Werk en Zekerheid moeten werkgevers naar het UWV wanneer ze een werknemer na twee ziektejaren willen ontslaan. Het UWV heeft ook de plannen van het sluimerende dienstverband opgevangen. Het is echter onbekend hoeveel werkgevers dit toepassen. Een woordvoerder van het UWV geeft aan dat ze moeten zien hoe dit uitpakt. ” Wanneer je een werknemer na twee jaar in dienst houdt kan dit ook problemen opleveren, bijvoorbeeld bij een reorganisatie. Het kan maar zo zijn dat een jongere collega dan moet vertrekken en de afwezige zieke werknemer zijn baan behoudt”.

Geen fatsoenlijk werkgeverschap

Minister Lodewijk Asscher van Sociale zaken en Werkgelegenheid geeft aan dat hij een sluimerend dienstverband geen goed werkgeverschap vindt. Elke werknemer heeft recht op een transitievergoeding, zo ook een zieke werknemer. De transitievergoeding is er in eerste instantie om mensen te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Juist een zieke werknemer moet hier gebruik van kunnen maken.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!