Werkgever zich niet altijd bewust van angstcultuur

14 mei 2018

Binnen sommige bedrijven heerst er een ware angstcultuur. Er wordt steeds meer van werknemers gevraagd, waardoor deze op hun tenen gaan lopen. Niet te lang pauzeren, doorwerken als je ziek bent, targets halen, overuren maken. Op deze manier wordt er soms door werkgevers een vervelende werksituatie gecreëerd. Toch zijn werkgevers zich hier niet altijd bewust van.

Angstcultuur

Maar wanneer spreek je nou eigenlijk van een angstcultuur. Peter Fijbes is organisatieadviseur en schreef een boek over angstculturen binnen bedrijven. “Je spreekt pas van een angstcultuur als angst een prominente rol speelt binnen de hele afdeling. Geldt het alleen voor één of twee mensen, dan is dit heel vervelend, maar dan spreek je nog niet van een angstcultuur binnen de organisatie”, zo zegt hij.

Onbewust

Een angstcultuur wordt meestal niet bewust gecreëerd. Managers hebben niet altijd in de gaten dat zij onprettige situaties creëren voor hun werknemers. “Het kan ook komen door het maken van de verkeerde keuzes”, aldus Fijbes. Het is vooral belangrijk om realistische doelen te stellen aan je personeel. Daarnaast is het zaak dat de werknemers ook de middelen krijgen om deze doelen te behalen. “Met gezonde spanning is niets mis. Het is juist goed om duidelijkheid te geven. Als mensen op de werkvloer niet weten of ze het goed doen kan er angst ontstaan. Hoe duidelijker je bent, hoe minder angst er zal zijn”.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!