Ziek melden op maandag

17 juni 2016

Op maandag melden meer mensen zich ziek dan op andere doordeweekse dagen. In veel gevallen komt dat omdat een werknemer in het weekend ziek is geworden en dit pas maandag kan melden. In sommige gevallen is er echter sprake van een fikse kater door een lekker weekend feesten. Als werkgever kun je hier weinig mee, maar in sommige gevallen is het toch mogelijk om iemand te ontslaan vanwege gedrag in zijn vrije tijd.

Drank en drugs

Op de werkvloer is het gebruik van drank en drugs sowieso verboden. Betrapt u een werknemer toch op gebruik tijdens het werk, dan kunt u overgaan tot ontslag op staande voet. Maar ook wat een werknemer in zijn vrije tijd doet kan reden zijn voor ontslag. Zo werd er onlangs iemand ontslagen omdat hij buiten werktijd door de politie werd betrapt op het rijden onder invloed van onder anderen GHB en amfetamine. Op dat moment reed hij in een leaseauto van de zaak.  Zijn rijbewijs werd in beslag genomen. Om zijn werk te kunnen uitoefenen had hij een rijbewijs nodig. Dit was zelfs een van de functie-eisen. Hij kon zijn functie niet meer uitoefenen en werd ontslagen.

Alcohol- drugs- en medicijnenbeleid

Als werkgever mag je verwachten dat werknemers nuchter op het werk verschijnen. Toch houdt niet iedereen zich hieraan. Hierdoor hebben steeds meer bedrijven een alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid met duidelijke regels voor de werknemers. Deze regels moeten wel van tevoren zijn goedgekeurd door de medezeggenschapsraad. Soms gaan deze regels best ver en kan het personeel zelfs worden onderworpen aan urine- en blaastesten of wordt er speeksel of bloed afgenomen om de werknemers te controleren. Als werknemer is het verstandig om mee te werken aan zo’n test. Doe deze dit niet, dan kan dit ook een reden zijn voor ontslag. Zo’n zero-tolerance beleid vind je vooral bij bedrijven waar met zware machines wordt gewerkt of waar werknemers aan het verkeer deelnemen.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!