Hoog salaris is niet genoeg om werknemer te behouden

11 juli 2022

Wil jij als werkgever jouw personeel behouden? Een hoog salaris is dan niet voldoende. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Je moet als werkgever tegenwoordig meer bieden om een baan aantrekkelijk te maken. Zo moet men investeren in bijscholing, opleidingen en het verlagen van de werkdruk. Ook moeten mensen met een arbeidsbeperking worden aangenomen.

Personeelstekort

Op dit moment hebben veel werkgevers last van personeelstekort. Bijna elk restaurant is op zoek naar nieuw personeel. Sommige restaurants hebben zo weinig personeel dat ze geen volle zaak kunnen draaien. Maar niet enkel in de horeca hebben ze last van personeelstekort. Helaas komt dit in meerdere takken voor. Het is lastig om nieuw personeel te vinden. Maar volgens het onderzoek van het SCP doen bedrijven ook te weinig om een divers personeelsbestand te creeeren. Zo heeft maar 1 op de 6 bedrijven iemand in dienst met een arbeidsbeperking. Terwijl ook deze mensen veel potentie met zich meebrengen.

Personeel met een arbeidsbeperking

Mensen met een arbeidsbeperking worden vaak niet aangenomen. Bedrijven geven als reden dat ze geen geschikt werk hebben voor iemand met een arbeidsbeperking. Veel bedrijven weten ook niet dat ze subsidie kunnen krijgen van de overheid wanneer ze iemand met een arbeidsbeperking aannemen.

Hulp overheid

Bedrijven vinden dat de overheid meer moet doen om de arbeidsmarkt nieuw leven in te blazen. Sommige werkgevers zijn de wanhoop nabij. Wanneer de overheid wat zaken aanpast zou dit kunnen bijdragen aan een opleving van de arbeidsmarkt. Zo willen bedrijven dat de overheid meer geld uittrekt voor scholing. Zo kunnen bedrijven meer investeren in het opleiden en trainen van mensen. Daarnaast zouden ze graag zien dat de belastingen op arbeid en sociale premies verlaagd worden. Tot slot zouden bedrijven graag zien dat ze een minder groot deel van de kosten van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid voor eigen rekening moeten nemen.

Werkdruk

De werkdruk is sinds corona hoog. Bij zo’n 40% van de bedrijven is de werkdruk te hoog. Veel mensen vielen tijdens de pandemie uit door ziekte of quarantaine waardoor de werkdruk op andere werknemers kwam te liggen. Deze naweeen zijn in veel bedrijven nog voelbaar. Ook psychische klachten hebben voor uitval gezorgd. Werknemers raakten overspannen of kwamen in een burn-out terecht.

Oplossingen

Buiten de investeringen van de overheid kunnen werkgevers ook een aantal dingen doen. Het kan een oplossing zijn om werk anders in te richten. Roosters kunnen aangepast worden, werk kan anders georganiseerd worden en je kan jouw werknemers aanbieden om meer thuis te werken. Ook een goed salaris draagt bij, al is dit niet de enige oplossing zo blijkt uit het onderzoek. Wernemers zijn op zoek naar meer zaken dan enkel geld. Het is steeds belangrijker om voldoening uit je werk te halen en je te kunnen blijven ontwikkelen. Werknemers kunnen op hun beurt meer uren werken zodat het werk beter verdeeld kan worden. Hoe dan ook zullen we gezamenlijk op zoek moeten naar oplossingen.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!