Goede voorbereiding rechtszaak noodzakelijk

10 februari 2017

Ontslag via de kantonrechter is niet gemakkelijk. Als werkgever zijnde moet je met een goed onderbouwd verhaal komen. Doe je dit niet, dan zou je als werkgever nogal eens bedrogen uit kunnen komen. Dit blijkt ook uit een uitspraak van een rechter in december 2016.

De aanleiding

Een werknemer werkt in een apotheek in het ziekenhuis. Hij werkt hier al jaren en heeft ook een leidinggevende functie van de vakgroep van ziekenhuisapothekers. In juni 2015 zeggen de leden van de vakgroep het vertrouwen in hem op. Zij ervaren zijn leiding als stroperig en remmend. Het bestuur geeft wel aan nog steeds vertrouwen te hebben in de werknemer. Bij de vakgroep blijft het rommelen. Uiteindelijk wordt er door de Raad van Bestuur besloten om een onderzoek naar disfunctioneren te starten. Hieruit blijkt dat er geen sprake is van disfunctioneren. Wel is er een verstoorde arbeidsverhouding.

Rechtszaak

De werkgever besluit om naar de kantonrechter te stappen om via die weg de betreffende medewerker te ontslaan. In de rechtszaak beroept de werkgever zich op de verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer verdedigt zich door aan te geven dat deze arbeidsverhouding niet de echte reden voor het ontslag is, maar dat het hier eigenlijk om disfunctioneren gaan. Als werkgever zijnde moet je bij ontslag wegens disfunctioneren met een flink dossier komen. Daarnaast moet je ook laten zien dat je als werkgever ook je best hebt gedaan om de werknemer te laten verbeteren. Daarnaast is uit het onderzoek van de Raad van Bestuur al gebleken dat er geen sprake is van disfunctioneren.

De uitspraak

Hier valt de werkgever door de mand. De rechter vindt de verstoorde arbeidsverhouding geen goede reden voor het ontslag, omdat dit voornamelijk is veroorzaakt door de werkgever. Aangezien ook de werknemer aangeeft dat de relatie is verstoord, besluit de rechter toch tot ontbinding over te gaan, maar dit heeft wel behoorlijke consequenties voor de werkgever. De rechter vindt het handelen van de werkgever ernstig verwijtbaar en besluit dat de werknemer naast de gewone transitievergoeding ook recht heeft op een zogenaamde billijke vergoeding. Het bedrag stelt de rechter op 125.000 euro. Dit omdat de werknemer vlak voor zijn pensioen zit en al die jaren goed heeft gefunctioneerd.

De boodschap

De boodschap van de rechter is duidelijk. Stap niet zomaar naar de rechter. Bereid je voor! Zorg voor een goed dossier. En zorg ervoor dat je als werkgever alles hebt gedaan wat je moet doen. Daarnaast is het altijd verstandig om een jurist of advocaat in te schakelen om hierbij te helpen. Zo voorkom je hoge kosten. Wil je in contact komen met een specialist om te helpen? Wij helpen je graag verder.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!