Niet zelf actie ondernemen bij schending concurrentiebeding

24 november 2017

Een werkgever kreeg onlangs bij de rechter een verbod op negatieve berichtgeving opgelegd. Hij had inzake het concurrentiebeding het recht in eigen hand genomen.

Vaststellingsovereenkomst

De werkgever en werknemer gingen in goed overleg uit elkaar met een vaststellingsovereenkomst. In de overeenkomst werden een paar belangrijke punten opgenomen. Zo waren er een geheimhoudings-, een relatie- en een concurrentiebeding.

Beschermde bedrijfsinformatie

Enige tijd na het uit dienst gaan van de werknemer ontdekte de werkgever dat deze bij een nieuwe werkgever beschermde bedrijfsinformatie gebruikte. Daarnaast bleek dat hij zaken deed met klanten van zijn ex-werkgever. Deze acties waren allebei in strijd met de afspraken die zij hadden gemaakt in de vaststellingsovereenkomst.

Recht in eigen hand

In plaats van juridische stappen te ondernemen, besloot de werkgever het recht in eigen hand te nemen. Hij benaderde de nieuwe werkgever en een zakelijke relatie en liet zich bij hen negatief uit over de werknemer. Hij vertelde dat de werknemer informatie had gestolen en dat voormalige klanten niet erg te spreken waren over de werkwijze van de ex-werknemer.

Naar de rechter

De werknemer was hier niet van gediend en besloot naar de rechter te stappen. In de vaststellingsovereenkomst was immers ook opgenomen dat werkgever en werknemer zich niet negatief over elkaar zouden uitlaten. De werkgever gaf in de rechtszaal aan dat alles wat hij had gezegd op feiten was gebaseerd. Daarnaast stonden de gevolgen van de uitlatingen niet vast. Toch vond de rechter deze punten niet van belang, deze stonden immers niet op deze manier in het contract beschreven. De conclusie was dat de werkgever zich inderdaad negatief had uitgelaten over de voormalig werknemer. Hij had het recht nooit in eigen hand mogen nemen. De rechter legde een verbod op op negatieve berichtgeving over de ex-werknemer. Houdt de werkgever zich hier niet aan, dan volgt een dwangsom van 20.000 euro.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!