Intensivering samenwerking werkgevers en onderwijs

27 maart 2017

De samenwerking tussen het bedrijfsleven en het technische beroepsonderwijs werpt zijn vruchten af. De samenwerking is zo succesvol dat werkgevers er nu voor pleiten dit uit te breiden naar alle sectoren waar technologie een grote rol speelt.

Hierbij kun je denken aan de energiesector, de agrarische sector en zelfs de zorg. Ondertussen werken het bedrijfsleven en het technisch beroepsonderwijs zo’n vijf jaar samen. In die vijf jaar hebben 4500 bedrijven en 50.000 studenten elkaar gevonden in deze opleidingscentra. Bij de betreffende opleidingscentra staat vakmanschap ‘nieuwe stijl’ centraal.

Baankans

De opleidingscentra zorgen voor een grotere baankans. Daarna zorgt de samenwerking met het bedrijfsleven ervoor dat er sneller vernieuwing en innovatie in het onderwijs voor komt. Zo sluit het onderwijs beter aan bij de praktijk. Het onderwijs is gericht op de behoeften en ontwikkelingen van bedrijven in de regio, waardoor de relevantie van het onderwijs verbetert. Het zou mooi zijn als het hele beroepsonderwijs hiervan kan profiteren.

Tekort vakkrachten

Toch is het niet alleen maar positief. Er is namelijk een tekort aan technische vakkrachten. Veel mensen uit het MBO gaan komende jaren met pensioen. Deze plekken moeten worden opgevuld. “We hebben deze vakmensen nodig. Geld is tegenwoordig niet het probleem. Het echte probleem op dit vlak is mankracht. We kunnen als we willen 15.000 windmolens in de Noordzee neerzetten, maar er moeten wel mensen zijn die dit kunnen doen”, zo zegt Van der Touw vicevoorzitter VNO-NCW.

Scholing en omscholing

Het bedrijfsleven investeerde de afgelopen jaren ruim 169 miljoen euro in de vakcentra. “De meerwaarde zit niet alleen in de scholing van jonge technici naar de bedrijfswensen, maar ook in de omscholing van zittende medewerkers. Er is een generatie die twintig jaar geleden een diploma heeft gehaald en moet worden bijgeschoold”, aldus Van der Touw.

Startups

Door de laagdrempelige toegang van de vakcentra ontstaan er zo nu en dan ook kansrijke startups. Bijvoorbeeld bier dat wordt gebrouwen van hemelwater of een ‘duurzame’ garage. Meestal vinden deze startups aansluiting van grotere bedrijven.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!