Mag ik als werkgever een werknemer weigeren om vanuit het buitenland te werken?

25 maart 2022

Stel je bent werkgever en hebt een werknemer in dienst die een huis in het buitenland heeft. Sinds eind november werden we allemaal geacht om weer volledig vanuit huis te werken i.v.m. corona en heb jij de werknemer toestemming gegeven om vanuit het buitenland te gaan werken. De werknemer had hier een goede reden voor en kon zijn werk vanuit het buitenland zonder problemen doen. Nu is het thuiswerkadvies ondertussen opgeheven en kunnen/mogen we allemaal weer naar kantoor. Mag je jouw werknemer vragen om terug te komen en weer op kantoor aan de slag te gaan?

De werkgever bepaalt

Uiteindelijk is het zo dat jij als werkgever bepaalt vanaf waar iemand zijn werk moet doen. Wil jij dat iedereen weer op kantoor aanwezig is, dan kun je dat inderdaad eisen. Hierbij is het wel verstandig om conflicten te voorkomen. Probeer in dit soort situaties dan ook om hier open met elkaar over te praten en in goed overleg tot een oplossing te komen. Bedenk eens wat voor de werknemer zijn of haar argumenten zijn om in het buitenland te blijven werken. Stel de vraag hoe hij of zij het voor zich ziet. En stel jezelf de vraag waarom jij hier eigenlijk op tegen bent.

Middenweg

Omdat je met elkaar in gesprek bent en elkaars argumenten kunt overwegen, is er vaak een middenweg te vinden. Misschien kunnen jullie afspreken om na een aantal maanden weer een maand op kantoor te komen. Of is het een idee om eerst een proefperiode in te stellen. Bedenk je als werkgever ook, dat als jij dit verzoek weigert, je werknemer misschien wel besluit op zoek te gaan naar een andere baan. Als dit een werknemer is waar jij uitermate tevreden over bent, is het de moeite waard om elkaar tegemoet te komen. Bespreek het met elkaar en ga op zoek naar een oplossing waar jullie allebei blij van worden.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!