Social media op de werkvloer

28 februari 2017

Ook op het werk spelen zaken als Facebook, Twitter en Linkedin een grote rol. Dit begint al bij de zoektocht naar een nieuwe werknemer. Misschien zoekt u de nieuwe werknemer wel via Linkedin of heeft u een vacature op Facebook geplaatst. Daarnaast is de kans groot dat u bij sollicitaties ook even gaat kijken hoe de sollicitant zich op social media gedraagt. Ook op de werkvloer en bij ontslag gaan social media een steeds grotere rol spelen.

Social mediaprotocol

De grens tussen zakelijk en privégebruik van social media en bijvoorbeeld Whatsapp vervaagt. Steeds meer mensen maken ook op het werk gebruik van deze communicatiemogelijkheden. Toch kan het ook problemen met zich meebrengen. Wat als een werknemer tijdens werktijd constant privé op Facebook zit of ziek melden via Whatsapp, mag dat? Het is belangrijk om hier goede afspraken over te maken om onduidelijkheid te voorkomen. Steeds meer werkgevers voegen dan ook een social mediaprotocol toe aan hun huishoudelijk reglement of personeelshandboek.

Ontslag via Whatsapp

Social media komen in de wet nog niet voor. Toch zijn er al heel wat zaken geweest, waarbij bijvoorbeeld ontslag via Whatsapp door de rechter werd geaccepteerd. Uit deze jurisprudentie blijkt dat ontslag en het aanzeggen van ontslag via Whatsapp vooral wordt geaccepteerd als werknemers reageren op het bericht. Hier kun je aan zien dat zij het bericht inderdaad hebben gekregen en gelezen en daar gaat het om. Zelfs ontslag op staande voet via de Whatsapp werd door een kantonrechter geaccepteerd. Dit had vooral te maken met het feit dat de werknemer tijdens de zitting de ontvangst van de app bevestigde.

Bewijs

Berichten uit de whatsapp en berichten op social media kunnen als bewijs worden ingebracht tijdens een procedure. Het kan dus slim zijn om bepaalde berichten te bewaren.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!