Werkgever mag ingrijpen bij relatie op de werkvloer

7 november 2019

Mag je als werkgever een werknemer ontslaan vanwege een relatie met een medewerker? Onlangs overkwam dit topman Steve Easterbrook van McDonald’s. Het was in strijd met het beleid van het bedrijf. Ook in Nederland hoor je wel eens soortgelijke verhalen. Hoe zit dit nou precies?

Recht op privacy

Op zich staat in de grondwet dat we recht hebben op privacy. Het recht op vrije partnerkeuze valt hieronder. Het uitgangspunt is dus dat een relatie privé is en een werkgever zich hier niet mee mag bemoeien. Tenzij het aantoonbare problemen oplevert. Dan kan het zijn dat een werkgever moet ingrijpen. Een relatie tussen een werknemer en een leidinggevende kan ingewikkeld zijn en problemen opleveren op de werkvloer en binnen teams. In dit soort situaties kan het voorkomen dat een werkgever acties moet ondernemen.

Gedragscode

Ook hanteren sommige Nederlandse bedrijven een gedragscode. Of ze maken gebruik van een personeelshandboek met daarin duidelijke regels. Zo’n regel kan zijn dat je relaties op de werkvloer moet melden. Wanneer dit niet gebeurd kan een werkgever hier gevolgen aan verbinden. De meeste problemen ontstaan namelijk wanneer het niet wordt gemeld.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!