Werkgevers terughoudend in scholing

10 juli 2018

Werkgevers zijn terughoudend met het aanbieden van scholing aan hun personeel, omdat zij bang zijn hun werknemers op te leiden voor de concurrent. Dit denkt 55 procent van de Nederlandse werkenden.

Bijscholing

Dit blijkt uit onderzoek van HR-riskconsultant Robidus. Het onderzoek werd gehouden onder ruim duizend werkende Nederlanders. Van al deze mensen is 84 procent van mening dat de werkgever verantwoordelijk is voor bijscholing, maar ruim 55 procent denkt dat werkgevers hier terughoudend in zijn omdat zij bang zijn dat het personeel na de opleiding vertrekt en bij de concurrent aan de slag gaat.

Opleiden

Opleiden is van groot belang. Niet alleen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever zelf. Het is dan ook opmerkelijk dat zo’n groot percentage van de werkenden denkt dat de werkgever niet bereid is te investeren in personeel. “Het opleiden van personeel stelt de werknemer in staat zijn eigen functie langer en beter te vervullen. En met de verhoging van de AOW-leeftijd is het van belang om personeel te voorzien van de juiste kennis en vaardigheden om langer door te kunnen gaan. Voor de organisaties zelf is het dus belangrijk dat het personeel gemotiveerd wordt om zichzelf te blijven ontwikkelen”, zo zegt Mick Netiv, directeur van Robidus.

Hoger opgeleiden

Natuurlijk hangt het succesvol bijscholen van personeel niet alleen af van de werkgever. Ook werknemers moeten hier initiatief in nemen en voor open staan. Uit het onderzoek blijkt dat 52 procent van de ondervraagden denkt dat laagopgeleiden minder gemotiveerd zijn om opleidingen te doen, dan hoger opgeleiden. Dit wordt niet alleen door hoger opgeleiden gezegd, maar ook door de laagopgeleiden zelf.

Geld

Gemiddeld besteedt een bedrijf zo’n duizend euro per werknemer aan opleidingen. Toch wordt dit budget niet altijd even goed besteed. Ruim 45 procent van de Nederlanders heeft het idee dat het geld voor bijscholing wordt besteed aan werknemers die het niet nodig hebben. “Als werkgever moet je slimme keuzes maken. Natuurlijk kost een opleiding geld, maar als het goed is, leidt een opleiding tot betere kwaliteit, hogere productiviteit en meer motivatie”, aldus Netiv.

Toekomst

Directeur Gerard Groten van werkgeversvereniging AWVN maakt zich zorgen over de investering in kennis. De huidige cao’s zijn maar weinig gericht op de toekomst en er wordt maar weinig afgesproken over investeringen in de kwaliteit van het personeel en dus de beroepsbevolking. Er worden weinig concrete afspraken gemaakt over opleiding en ontwikkeling. Dit ziet hij als ‘zeer zorgelijk’. “We weten dat er op een zeker moment een omslag in de economie en op de arbeidsmarkt komt. We weten ook dat de arbeidsmarkt snel verandert. Dan is het een gemiste kans om daar niet sterker op te anticiperen”.

 

 

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!