Flexibilisering zorgt voor meer ongelukken

6 maart 2017

De veiligheid van werknemers is veel sectoren wordt in gevaar gebracht door de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Vakbond FNV luidt de noodklok. “Er worden steeds vaker onervaren flexkrachten ingezet. Dit zorgt ervoor dat de kans op ongevallen toeneemt”, zo zegt Mariëtte Patijn van de FNV.

Verantwoordelijkheid

Gezien de risico’s zullen er strengere regels moeten komen over de verantwoordelijkheid. Wie is er verantwoordelijk als het misgaat. “In de chemische sector is het een economisch delict als je als werkgever niet genoeg hebt gedaan om een ongeval te voorkomen. Dit zou voor Schiphol en op de bouwplaats ook zo moeten zijn. Maak de werkgever verantwoordelijk”.

Veiligheid

De vakbond komt vandaag naar buiten met een onderzoek over veiligheid. 400 kraanmachinisten werden ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt dat één op de vijf machinisten geen tijd krijgt om zijn eigen kraan te controleren. Dit moet in hun eigen tijd en dat gaat, zo zegt de vakbond, ten koste van de zorgvuldigheid.

Bouwplaatsen

Zo zijn bouwplaatsen sowieso al risicovolle plekken volgens de FNV. “Op veel bouwplaatsen moeten mensen met elkaar samenwerken die elkaars taal niet eens spreken. Dit terwijl de mensen op de bouwplaats wel een grote verantwoordelijkheid dragen. De FNV opende vorig jaar een meldpunt speciaal voor bouwvakkers. Tot zo ver kwamen er honderden meldingen binnen. Gevaarlijke situaties zijn in de bouw aan de orde van de dag. Tijdelijke werknemers zijn te onervaren en krijgen amper de tijd om goed ingewerkt te worden. “Waar vroeger een uitzendkracht door een vaste werknemer werd begeleid, is het nu zo dat de nieuwe flexwerker het vak leert van een flexcollega die al langer op de bouwplaats rondloopt.

Ongevallen

Dit verhaal wordt ondersteund door de ongevalscijfers van de Inspectie SZW. Hierin zijn flexibele krachten inderdaad oververtegenwoordigd. Dit blijkt uit een rapport van begin vorig jaar. Hieruit blijkt dat uitzendkrachten een twee keer zo grote kans hebben op een ongeluk dan andere werknemers.

Andere sectoren

Het probleem speelt niet alleen bij de bouw. Hetzelfde geldt voor werknemers in de luchtvaart, het streekvervoer, op ambulances en in de afvalverwerking. Ook in deze sectoren maken werknemers zich zorgen over de veiligheid vanwege de inzet van flexibele werknemers.

Meer regels

Het probleem zou op te lossen zijn door betere regelgeving omtrent de aansprakelijkheid, maar ook de regels van aan- en uitbestedingen moeten op de schop volgens de FNV. “Zorg er gewoon voor dat de partij met de laagste prijs niet mee mag doen”, vindt Patijn. “We moeten flexkrachten niet alleen inzetten omdat ze goedkoop zijn. En zorg er voor dat het bij aanbestedingen om een langere opdracht gaat. Dan hebben opdrachtnemers meer zekerheid en kunnen zij hun personeel in dienst nemen”.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!