Werknemers durven misstanden niet te melden

22 januari 2018

Twee op de drie werknemers durft misstanden op het werk niet aan te kaarten. Een op de zeven werknemers zegt zelfs te maken te hebben met een angstcultuur binnen de organisatie. Dit blijkt uit een onderzoek van het Huis voor Klokkenluiders.

Meldprocedure

Het Huis voor Klokkenluiders deed onderzoek bij ruim 430 ondernemingsraden. Sinds vorig jaar de Wet Huis voor Klokkenluiders werd ingevoerd, is iedere organisatie met meer dan vijftig werknemers verplicht een meldprocedure voor misstanden in te voeren. Bijna 80 procent van de onderzochte bedrijven voldoet aan deze eis.  Helaas worden niet alle verplichtingen even goed nageleefd. In 48 procent van de organisaties werd niet aan alle wettelijke verplichtingen voldaan. Dit geldt vooral voor kleine en middelgrote bedrijven met meer dan vijftig werknemers. Veel van deze bedrijven hebben geen OR die zich hier op richt.

Veilig

Natuurlijk is een goede meldprocedure belangrijk, maar dit is niet genoeg. Het allerbelangrijkst is dat werknemers zich veilig voelen om misstanden op het werk bespreekbaar te maken. Wat hier goed bij kan helpen is het aanstellen van een vertrouwenspersoon, een onderzoeksprotocol, een integriteitsfunctionaris en het vastleggen van een beleid op dit gebied.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!