Rechtspraak is positief over nieuwe ontslagrecht

1 oktober 2013

De rechtspraak staat positief tegenover de vernieuwing van het ontslagrecht, zoals minister Lodewijk Asscher heeft voorgesteld. In het nieuwe ontslagrecht krijgen werknemers en werkgevers meer mogelijkheden tot hoger beroep. Wel vindt de Raad voor de rechtspraak dat de nieuwe regels op sommige fronten teveel details bevatten.

 
Dat staat in een advies van de Raad voor de rechtspraak dat maandag aan het kabinet is gestuurd. Volgens de Raad geeft het huidige ontslagstelsel teveel ruimte voor ongelijke behandeling. Werkgevers kunnen nu nog kiezen tussen ontslag aanvragen bij het UWV, met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan of ze kunnen naar de kantonrechter stappen. In het nieuwe voorstel bepaalt het UWV over ontslag vanwege langdurige ziekte of als een bedrijf moet reorganiseren.

Aanvechten

De Raad is positief dat ontslagen mensen makkelijker kunnen proberen hun recht te halen. „Mensen kunnen een eenvoudige parkeerboete bij de hoger beroepsrechter aanvechten, maar zoiets belangrijks als wijziging van hun inkomenspositie momenteel niet", schrijft de rechtspraak.

Vergoedingensysteem

Wel vindt de Raad het vergoedingensysteem veel te verfijnd. Er is teveel vastgelegd, waardoor er geen flexibiliteit is. Ook bij andere gedetailleerde regelingen heeft de Raad bedenkingen. Bijvoorbeeld bij de „waslijst van ontslagcriteria waaraan de rechter zich zou moeten houden".
De rechtspraak denkt ook meer kosten te gaan maken en daarom jaarlijks 6,4 miljoen euro extra nodig te hebben voor de extra rechtszaken.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!