Werkgevers niet blij met aanscherping regels collectief ontslag

6 januari 2012

VNO-NCW is niet blij met de aanscherping van de Wet melding collectief ontslag (WMCO) door minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De werkgeversorganisatie heeft vooral moeite met de geïntroduceerde vernietigingsgrond. Die geldt als de werkgever zich niet aan de verplichting houdt om een melding te doen aan UWV en vakbonden als hij van plan is om bij een reorganisatie binnen drie maanden 20 of meer arbeidsovereenkomsten te beëindigen.

Als de rechter het ontslag vernietigt, wordt het dienstverband met terugwerkende kracht hersteld, en is de werkgever ook het salaris over die periode verschuldigd. Ook zal de werkgever dan een nieuwe ontslagprocedure moeten starten. Werknemers kunnen tot zes maanden na het ontslag de nietigheid inroepen. Volgens VNO-NCW creëert dit rechtsonzekerheid voor werkgevers.

Vooral bij grotere bedrijven met meerdere vestigingen in één werkgebied van UWV is niet altijd duidelijk of het in een periode van drie maanden tijd tot minimaal 20 ontslagen komt, zeker nu het beëindigingen van een arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden óók meetelt bij de ontslagen. ‘Reorganisatie is een doorlopend proces en is niet altijd zo duidelijk af te bakenen welke aantal in welke periode wordt gerealiseerd,’ aldus VNO-NCW. De aanscherping gaat 1 maart in. VNO-NCW adviseert bedrijven om voor de zekerheid voorgenomen ontslagen op voorhand te melden als het aantal van 20 of meer binnen één werkgebied tot de mogelijkheden behoort.

Bron: VNO-NCW 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!