Waarom nemen goede werknemers ontslag

8 september 2017

Voor een werkgever is niets zo vervelend als een goede werknemer die ineens besluit ontslag te nemen. Hij/zij heeft een andere baan gevonden en gaat ergens anders aan de slag. Voor u betekent dit dat het kan zijn dat de continuïteit van uw bedrijf in gevaar komt. U zult een nieuwe medewerker moeten vinden. Dit kan soms flinke kosten met zich meebrengen. Daarnaast kan het even duren voor zo’n nieuwe medewerker is ingewerkt en het werk goed onder de knie heeft. Erg vervelend dus, maar wat zijn nu de redenen voor werknemers om op zoek te gaan naar een andere baan.

Voorkomen is beter dan genezen

In sommige gevallen is het vertrek van een goede werknemer best te voorkomen. Maar waar moet je nou op letten om je werknemers tevreden te houden?

1. Laat je werknemers niet te hard werken. Je bent nogal geneigd om goede werknemers voor alles in te zetten. Je weet dan immers zeker dat het goed wordt gedaan. Soms kan dit bij de werknemer in kwestie juist het gevoel opwekken dat deze wordt gestraft voor zijn/haar prestaties.

2. Laat ze weten dat je ze waardeert. Af en toe een schouderklopje of een complimentje geven is zo belangrijk!

3. Wees betrokken. Een betrokken werkgever wordt heel erg gewaardeerd. Weet wat er speelt en zoek een goede balans tussen professionaliteit en menselijkheid.

4. Hou je aan afspraken. Maak geen beloftes die je niet kunt waarmaken. Als je je aan je afspraken houdt, dan zorgt dit voor vertrouwen en respect. Kom je beloftes niet na, dan ben je onverschillig en respectloos. En als jij je als werkgever niet aan de afspraken houdt, waarom zou de werknemer dat dan wel doen?

5. Het is voor werknemers belangrijk dat zij kunnen samenwerken met mensen waar zij een klik mee hebben. Als er door de werkgever nieuwe mensen worden aangenomen die niet goed presteren of zich niet kunnen aanpassen, dan kan dit nare gevolgen hebben.

6. Geef medewerkers de ruimte om hun werk met passie te doen.

7. Geef je medewerkers de kans zich verder te ontwikkelen. Zo voorkom je dat zij zich gaan vervelen.

8. Maak plaats voor creativiteit. De beste werknemers zijn altijd op zoek naar mogelijkheden tot verbetering. Verbetering van hun eigen werk, verbetering van de werkprocessen, het systeem enz. Laat hen hier gerust mee aan de gang gaan. Doe je dit niet, dan ontstaan er frustraties.

9. Daag je medewerkers uit. Hou het werk leuk door de medewerkers op intellectueel gebied uit te dagen. Medewerkers die hun werk op de automatische piloot doen zijn vaak niet tevreden en vervelend zich snel. Zorg dat je ze blijft uitdagen.

10. Toon vertrouwen. Laat zien dat je je medewerkers vertrouwd. Probeer niet altijd de controle te houden, maar geef hen ook zelf genoeg verantwoordelijkheid. De juiste mix van vrijheid en verantwoordelijkheid doet wonderen.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!