Geen ontslag na doen alsof

10 september 2019

Als een werknemer doet alsof hij ernstig ziek is, maar uiteindelijk blijkt dat dit allemaal toneelspel is, zou je denken dat je deze werknemer zonder problemen kunt ontslaan. Toch oordeelde de kantonrechter anders.

Officiële waarschuwingen

Het gaat in dit verhaal om een tramconducteur van de Ret in Rotterdam. Hij had zich een paar keer niet aan de afspraken gehouden en kreeg hiervoor een aantal officiële waarschuwingen. Deze officiële waarschuwingen schoten de tramconducteur in het verkeerde keelgat. Hij besloot zich ziek te melden. Hij zou traumaklachten hebben door een aantal incidenten op de tram. Volgens zijn vrouw kon hij bijna helemaal niets meer en had hij overal hulp bij nodig. Bij de bedrijfsarts zei hij niets en staarde alleen apathisch voor zich uit. Het leek erop dat de man volledig arbeidsongeschikt was.

Lopen, praten en auto rijden

De man viel echter door de mand toen een voormalig collega hem pratend, lachend over de markt zag lopen. De werkgever kreeg dit te horen en besloot een onderzoeksbureau in te schakelen. Zij observeerden de man. Al snel bleek dat er niets aan de hand was. Hij kon gewoon lopen, praten en auto rijden. Een totaal ander beeld dan hij bij de bedrijfsarts schetste.

Staande voet

De man werd op staande voet ontslagen. Zij schreven: ‘Er bestaat geen grotere discrepantie tussen aan de ene kant het gedrag dat jij laat zien bij de bedrijfsarts en bij Securitas en waarover jij (middels jouw vrouw) vertelt en aan de andere kant het gedrag dat blijkt uit het onderzoek. Hieruit blijkt namelijk dat jij ons niet de waarheid hebt aangegeven over je werkelijke mogelijkheden en je beperkingen hebt voorgedaan die je niet hebt. Kortom je hebt ons bedrogen en wij zijn het vertrouwen in jou hierdoor volledig verloren. Jouw oneerlijk handelen vormt voor ons een reden om het dienstverband niet in stand te kunnen houden.’

De rechter

Hier was de tramconducteur het niet mee eens. Hij stapte naar de rechter met de eis dat het ontslag zou worden vernietigd. Ook eiste hij ruim 40.000 euro van de werkgever. Gek genoeg kreeg hij nog deels gelijk ook. De rechter oordeelde dat de werkgever de man niet op staande voet had mogen ontslaan, toen bleek dat de man de boel bedonderde. In plaats daarvan hadden zij een deskundigenoordeel moeten aanvragen bij het UWV. Een arts van het UWV had kunnen bepalen of de man echt tot niets meer in staat was, zoals hij beweerde, of gewoon alles kon. Hierna had de werkgever naar de kantonrechter kunnen stappen om het arbeidscontract te ontbinden. Dit was volgens de rechter de juiste ontslagroute geweest.

Salaris en transitievergoeding

Door het hele gebeuren is de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer wel zo ernstig verstoord, dat het arbeidscontract toch wordt ontbonden. Wel moet de werkgever de achterstallige maanden salaris nog betalen en heeft de werknemer recht op een transitievergoeding.

 

 

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!