Diversiteit op de werkvloer

1 februari 2023

Diversiteit op de werkvloer is een hot item. Het is een maatschappelijke plicht, maar het is ook voordelig voor je organisatie. Hoe zorg je er echter voor dat je een divers team krijgt op de werkvloer. En wat zijn de voordelen van diversiteit op de werkvloer?

Betere prestaties

Uit onderzoek van Tempo-Team België en de Katholieke Universiteit Leuven blijkt dat werknemers een hogere werkplezier-score geven aan hun werk wanneer er diversiteit is (9,6 i.p.v. 7,3). Daarnaast blijkt ook dat bedrijven beter presteren. Er zitten dus meerdere voordelen aan.

Type diversiteit

Je kan op verschillende manieren zorgen voor diversiteit op de werkvloer. Je kan als werkgever denken aan man-vrouwverhouding, evenredige verdeling van leeftijd, verschillende nationaliteiten, huidskleur, seksuele geaardheid, en godsdienst. Maar je kan ook zorgen voor een mix tussen en ervaren medewerkers en starters.

Hoe laat je een diverse werkvloer slagen?

Wanneer je diversiteit op de werkvloer wil laten slagen is het belangrijk hier aandacht aan te besteden. Zorg dat iedereen op de hoogte is van dit diversiteitsbeleid en zorg dat de top van het bedrijf het uitdraagt. Het moet onderdeel zijn van de visie van een organisatie. Zo gaan je werknemers dit beleid ademen. HR moet hier ook rekening mee houden bij de werving en selectie van nieuw personeel. Het vereist een ander sollicitatieproces. En zorg als werkgever dat iedereen zich thuis voelt. Houd als werkgever rekening met verschillende voorkeuren en gebruiken. Hierbij kan je denken aan toegankelijk voor invaliden, halal eten in het bedrijfsrestaurant en aandacht voor andere feestdagen zoals de Ramadan. Sommige werkgevers kiezen voor diversiteitsverlof. Werknemers kunnen dan zelf een feestdag opnemen die voor hen belangrijk is.

Onderlinge waardering en bewustwording

Het is belangrijk dat alle werknemers zich bewust zijn van de kwaliteiten van collega’s met een andere achtergrond. Wanneer je als werknemer de voordelen ziet en voelt van een divers personeelsbestand ontstaat er vanzelf meer waardering. Het is belangrijk dat iedereen er voor open staat en het af en toe besproken wordt. Je zou een themasessie kunne organiseren over de voordelen en valkuilen van diversiteit. Bespreek wat je van elkaar kunt leren, hoe jullie bedrijf ervan kan profiteren en hoe je elkaar bij zaken betrekt. Ga lastigere onderwerpenhierbij niet uit de weg. Wanneer gevoelige zaken bespreekbaar zijn op de werkvloer creëert dit een veilige omgeving.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!