Powernap nog niet ingeburgerd in Nederland

9 februari 2018

In Amerika is de powernap behoorlijk populair. Grote bedrijven als Google, Uber en Ben & Jerry’s maken hier al jaren gebruik van. In Nederland is de powernap echter nog steeds een beetje taboe. Dit blijkt uit een onderzoek van Bedden.nl.

Werkvloer

Het onderzoek werd gehouden onder 1.400 respondenten. Hen werd gevraagd hoe er op het werk omgegaan werd met powernaps. Uit het onderzoek blijkt dat powernaps slechts bij 5,6 procent van de ondervraagden is toegestaan. Dit vooral omdat het niet in de bedrijfscultuur zou passen. Er wordt door werkgevers sowieso weinig gezegd over powernaps. Elf procent van de respondenten had geen idee of een powernap bij hen op het werk was toegestaan.

Behoefte aan powernap

De behoefte is er echter wel. Is de powernap op het werk toegestaan, dan maakt gemiddeld 63 procent gebruik van de mogelijkheid om een middagdutje te doen. Bij deze werknemers is dit ook opgenomen in de arbeidsvoorwaarden. Vooral jonge mensen vinden het doen van een powernap wel prettig. Ruim een derde (33,9 procent) van degene die regelmatig een dutje doet is tussen de 19 en 25 jaar oud.

Slaaptekort inhalen

De powernap is natuurlijk bedoeld om je s’middags beter te kunnen concentreren. Daarnaast wordt het gebruikt om slaaptekort in te halen. Door s’middags een dutje te doen kun je een slechte nachtrust gedeeltelijk corrigeren.

Aparte ruimtes

Steeds meer bedrijven besluiten medewerkers de mogelijkheid te geven een powernap te doen. Zij doen dit door hier een aparte ruimte voor te reserveren. Soms zijn er zelfs afgesloten cabines beschikbaar. Deze heten Rest Pods. Door de bedrijven die hiermee bezig zijn wordt de powernap gezien als de oplossing voor scherpe en gelukkige werknemers.

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!