Vaste werknemer niet inwisselen voor uitzendkracht

18 juli 2011

Het wordt voorlopig waarschijnlijk voor u niet makkelijker om vaste werknemers te ontslaan en in te ruilen voor flexwerkers. De Tweede Kamer is het niet eens met een nieuwe werkinstructie voor het UWV voor het verlenen van ontslagvergunningen. De Tweede Kamer wil de mogelijkheid om vaste werknemers in te ruilen voor uitzendkrachten of zelfstandigen juist niet verder versoepelen en is daarom tegen de nieuwe instructie.

Wilt u een werknemer ontslaan, dan heeft u toestemming nodig van UWV WERKbedrijf. Een aanvraag wordt goedgekeurd als er duidelijke persoonlijke of bedrijfseconomische redenen zijn. UWV WERKbedrijf toetst uw motivatie aan de beleidsregels van het Ontslagbesluit. Onlangs liet Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het Ontslagbesluit uit te willen breiden, zodat u makkelijker vast personeel kon vervangen voor flexwerkers als dit nodig is voor een doelmatige bedrijfsvoering. Als u bijvoorbeeld structureel te maken heeft met sterk schommelende productie kan vast personeel dit mogelijk niet allemaal opvangen. Het is dan financieel niet gezond om al die vaste werknemers te betalen, terwijl er minder werk is. Daarnaast maakt vast personeel het soms moeilijk te concurreren. Flexibel personeel biedt dan uitkomst. Maar als het doel is om puur vast personeel te vervangen door flexibele werknemers, zult u geen ontslagvergunning krijgen.

Eén beleid binnen UWV

Het UWV krijgt steeds vaker ontslagaanvragen met het verzoek vast personeel te mogen ontslaan op bedrijfseconomische gronden. Uit de praktijk blijkt dat er per regio verschil in het beleid is over hoe met zulke verzoeken wordt omgegaan. Daar wil het UWV nu één lijn in trekken. De meerderheid van de Tweede Kamer vindt de aanpassing van het Ontslagbesluit geen goede ontwikkeling. Dit zou namelijk de ontslagregels versoepelen voor flexwerkers, wat in feite een aanpassing van het ontslagrecht is. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontkent dit stellig en is ervan overtuigd dat zo de ontslaginstructie van het UWV juist transparanter wordt. Het is nu afwachten of de motie tegen de nieuwe werkconstructie wordt aangenomen.

Bron: Redement.nl

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!