Let op je oproepcontracten!

6 mei 2020

Ben je werkgever en heb je oproepkrachten in dienst die op 1 januari 2020 al een jaar in dienst waren? In dat geval was je als werkgever verplicht om deze oproepkrachten een vast aantal uren te bieden. Dit moest voor 1 februari gebeuren. Heb je dit niet gedaan, dan kan je te maken krijgen met een vordering van achterstalling loon over het gemiddeld aantal uren die de oproepkracht in 2019 per week werkte. Ook als de betreffende oproepkracht door de coronacrisis al weken thuis zit. Bedrijven kunnen hierdoor flink in de problemen komen. De Nationale Adviesbalie wil werkgevers dan ook waarschuwen om de oproepcontracten goed in de gaten te houden!

Wet Arbeidsmarkt in Balans

De WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) zorgt ervoor dat oproepkrachten beter beschermd worden. Eén van de belangrijke punten van de WAB is dat deze oproepkrachten na een jaar een vast aantal uren aangeboden moeten krijgen. Zo weten zij beter waar ze aan toe zijn en is de kans op misbruik kleiner. Het aantal uren wordt gebaseerd op het gemiddelde aantal uren in het afgelopen jaar. Werkgevers zijn verplicht om hun oproepkrachten zo’n aanbod te doen. Dit aanbod moet uiterlijk een maand nadat de oproepkracht een jaar in dienst was worden gedaan.

Niet op tijd

Toch blijkt dat lang niet alle werkgevers dit aanbod (op tijd) hebben gedaan. Niet slim, want dit brengt voor werkgevers een groot risico met zich mee. Oproepkrachten kunnen nu namelijk wel loondoorbetaling vorderen over het gemiddeld aantal uren dat hen eigenlijk aangeboden had moeten worden. Dit vorderen kan tot vijf jaar terug  met een wettelijke verhoging en wettelijke rente.

Coronatijd

Helemaal nu in coronatijd kan dit grote gevolgen hebben voor werkgevers. Oproepkrachten die de afgelopen weken door corona niet hebben kunnen werken, kunnen nu wel loon eisen. Voor werkgevers die het al moeilijk hebben, kan dit een groot probleem worden. Let dus op met oproepcontracten. Bekijk of je je aan de regels hebt gehouden en onderneem op tijd actie. Ga in overleg met de werknemer om samen tot een oplossing te komen.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!