Waarom raak je goede werknemers kwijt?

11 januari 2019

Momenteel is het lastig om aan personeel te komen. Daarom is het des te belangrijker om zuinig te zijn op je huidige medewerkers. Helemaal als deze medewerkers goed zijn in wat ze doen wil je er als werkgever natuurlijk alles aan doen om ze bij je te houden. Het is daarom goed om te weten waarom goede werknemers ontslag nemen. Wat zijn de redenen dat iemand op zoek gaat naar een andere baan?

Hoge werkdruk

Een van de belangrijkste punten is hoge werkdruk. Als iemand zijn werk goed doet heb je al snel de neiging om deze persoon nog meer taken toe te schuiven. Pas op dat je niet te veel van je werknemers vraagt. Je werknemers structureel te hard laten werken zorgt er al snel voor dat ze op zoek gaan naar een andere baan of misschien wel langdurig ziek worden.

Niet erkennen of belonen

Iedereen vindt het fijn om af en toe een complimentje te krijgen. Geef je medewerkers de erkenning die ze verdienen en beloon hen ook voor hun goede inzet. Bekijk ook waar jouw medewerkers behoefte aan hebben. De één zal heel blij zijn met opslag, terwijl de ander erkenning juist belangrijker vindt.

Te weinig betrokkenheid

Te weinig betrokkenheid tonen is ook funest. Als je het succes viert met je werknemers, steun ze dan ook in moeilijke tijden. Het is voor managers daarbij heel belangrijk om de goede balans te vinden tussen professionaliteit en menselijkheid. Probeer te ontdekken wat jouw werknemers echt nodig hebben en heb aandacht voor hun behoeften.

Afspraken niet nakomen

Doe geen beloftes die je niet kunt nakomen. Als je je niet aan de gemaakte afspraken houdt, bestempelen je werknemers je als niet te vertrouwen, onverschillig en respectloos. Daarnaast geef je, door afspraken niet na te komen, ook het verkeerde voorbeeld. Als jij je hier niet aan houdt, waarom zouden de medewerkers dat dan wel doen?

Verkeerde mensen aannemen

Niets is frustrerender dan te zien dat de werkgever verkeerde mensen aanneemt die niet al te best presteren. Nog erger is het als je als werkgever de verkeerde medewerkers promotie geeft. Als je als werknemer altijd goed presteert, maar bij een promotie wordt gepasseerd, dan kan dat een flinke belediging zijn waardoor mensen vertrekken.

Geen uitdaging

Als werknemers geen uitdagingen meer krijgen, loop je het risico dat zij zich gaan vervelen en uiteindelijk op zoek gaan naar ander werk. Blijf je werknemers stimuleren met nieuwe werkzaamheden en uitdagingen.

Geen ruimte geven voor ontwikkeling

Sommige werkgevers vinden het lastig om hun werknemers ruimte voor ontwikkeling te bieden. Dit komt meestal doordat werkgevers bang zijn dat werknemers met hun nieuwe vaardigheden naar een andere werkgever gaan. Toch is juist deze ontwikkeling steeds belangrijker om werknemers aan je te binden. Biedt opleidingen, cursussen en workshops waar jouw werknemers iets aan hebben. Dit geeft ze een nieuwe uitdaging en nieuwe kansen op het werk.

Niet luisteren

Goede medewerkers zien ook vaak goede punten op het gebied van verbetering en vernieuwing. Luister hierna en neem hun adviezen serieus. Doe je dit niet en geef je de verbeterpunten waar zij mee komen geen aandacht, dan zal een medewerker zich niet gehoord voelen.

Geen vertrouwen

Het is belangrijk om naar je medewerkers uit te stralen dat je ze vertrouwt. Niets is zo vervelend om geen enkele beslissing zelf te mogen maken. Mensen worden blij en zijn gemotiveerder als zij verantwoordelijk worden gemaakt voor belangrijke zaken. Een gebrek aan vertrouwen komt over als een soort motie van wantrouwen. Een goede reden om op zoek te gaan naar een andere baan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!