Geen ontslag voor piloot na dodelijk verkeersongeval
28 februari 2018
Een piloot van Transavia was in zijn vrije tijd betrokken bij een verkeersongeval met dodelijke afloop. Voor zijn betrokkenheid bij dit ongeval kreeg hij een taakstraf van 100 uur en een rijontzegging van een jaar. Vervolgens werd hij door zijn werkgever op non-actief gesteld. Zij wilden de piloot ontslaan, maar de rechter gaat hier niet in mee. De piloot mag weer vliegen.
Verontwaardiging
In de media werd verontwaardigd gereageerd op deze uitspraak van de rechter. Veel mensen begrepen niet hoe het kan dat een piloot die zich schuldig maakt aan zulk roekeloos gedrag zijn baan als piloot mag behouden. Dit komt doordat het uitgangspunt is dat dingen die je doet in je eigen tijd op zich geen reden voor ontslag zijn. Pas als zaken in de privésfeer kunnen zorgen voor reputatieschade van de werkgever of de arbeidsverhoudingen verstoord raken, dan is er een reden voor ontslag.
Collega’s
Dan even terug naar de piloot. In dit geval hebben zijn collega’s moeite met zijn privégedrag en willen niet meer met hem werken. Ook dit is geen goede reden voor ontslag. Het is vervolgens aan de werkgever om ervoor te zorgen dat de piloot en de collega’s toch goed kunnen blijven samenwerken. Een werkgever moet er alles aan doen om dit voor elkaar te krijgen en escalatie op de werkvloer te voorkomen. Dit heeft de werkgever in dit geval niet gedaan.
Al met al werd de werkgever niet in het gelijk gesteld. De piloot mag gewoon blijven zitten waar hij zit. Wil je als werkgever iemand ontslaan vanwege privégedrag, dan moet je van goede huizen komen. Het is echter niet onmogelijk. Goede interne regels en personeelsreglementen kunnen hier goed bij helpen.