Hoogste billijke vergoeding ooit

10 april 2018

Onlangs werd door Rechtbank Noord-Holland de hoogste billijke vergoeding ooit toegekend aan een werknemer die werd ontslagen. De werkgever wilde tot ontslag overgaan, maar besloot niet te bekijken of de werknemer wellicht herplaatst kon worden. Hiermee heeft de werkgever de herplaatsingsplicht geschonden. De werknemer ontvangt een vergoeding van 530.000 euro.

Reorganisatie

De werknemer werkte sinds 2012 bij het bedrijf als general manager. Zijn leidinggevende vertrekt. Vlak daarna krijgt meneer te horen dat zijn functie door een reorganisatie komt te vervallen. Ook wordt hij direct op non-actief gezet.

Vaststellingsovereenkomst

De werkgever komt met een vaststellingsovereenkomst op de proppen, maar de werknemer weigert deze te tekenen. De werkgever stapt naar het UWV om toestemming te krijgen de arbeidsovereenkomst op te zeggen, maar ook dit wordt geweigerd, omdat nergens uit blijkt dat de werkgever moeite heeft gedaan om meneer te herplaatsen.

Nieuwe functie

Met deze afwijzing in het achterhoofd wordt er door de werkgever een nieuwe functie voor de betreffende werknemer gecreëerd. Deze functie wordt echter zo vormgegeven dat de werknemer hier sowieso niet voor geschikt zou zijn. Met dit verhaal stapt de werkgever opnieuw naar het UWV en krijgt nu wel toestemming voor het ontslag.

Kantonrechter

De werknemer is het hier natuurlijk niet mee eens en stapt naar de kantonrechter. Hij vraagt de rechter om een billijke vergoeding van 928.000 euro toe te kennen. De rechter stelt de werknemer in het gelijk. De werkgever heeft op geen enkele manier serieus geprobeerd meneer te herplaatsen. Hier is sprake van schending van de herplaatsingsplicht. De rechter bekijkt hoeveel schade de werknemer hierdoor heeft opgelopen en komt uiteindelijk uit op een billijke vergoeding van 530.000 euro.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!