Werkgevers dwarsbomen vertrouwenspersonen metoo-slachtoffers

7 maart 2018

Vertrouwenspersonen die werknemers helpen die slachtoffer zijn van seksuele intimidatie of pestgedrag, worden in hun werk vaak gedwarsboomd door werkgevers. Het komt regelmatig voor dat deze vertrouwenspersonen zelf in de problemen komen, als zij een metoo-slachtoffer proberen bij te staan.

Teruggefloten

Uit een enquete van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) blijkt dat tien procent van de vertrouwenspersonen wel eens is teruggefloten door hun werkgever. 80 procent van de vertrouwenspersonen wil een versteviging van hun rechtspositie. Zij voelen zich op dit moment erg kwetsbaar. Zij moeten slachtoffers van intimidatie of pestgedrag kunnen bijstaan zonder bang te hoeven zijn voor hun eigen baan.

Ontslaan

“Nu ontslaat een werkgever je gewoon of word je contract niet verlengd als je te diep in een zaak probeert te duiken. Hier zitten werkgevers vaak niet op te wachten. Heel kwalijk”, zo zegt Inge te Brake van het LVV.

Ongewenst gedrag

Dit is nou ook precies de reden waarom werknemers bang zijn om ongewenst gedrag van collega’s of leidinggevenden te melden. Er wordt maar weinig mee gedaan. Daarnaast is het slachtoffer vaak dubbel de pineut. Eerst wordt het slachtoffer gepest en vervolgens overgeplaatst om het probleem op te lossen. De dader blijft zitten waar hij zit.

Iets meer meldingen

De hele #metoo-discussie heeft ervoor gezorgd dat er langzaam aan iets meer meldingen binnen komen. Toch durven slachtoffers van seksuele intimidatie nog steeds vaak niet  aan de bel te trekken. Dit heeft voornamelijk te maken met angst en schaamte. Helemaal als hun baas de dader is houden mensen liever hun mond. Dit terwijl ruim 1,2 miljoen werknemers in Nederland te maken heeft met pestgedrag of opdringerige collega’s.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!