Werkgevers stimuleren bewegen te weinig

24 maart 2017

Beweging is belangrijk voor de gezondheid. Toch blijkt uit een onderzoek van vacaturesite Jobbird dat werkgevers hun werknemers ook niet genoeg stimuleren om te bewegen.

Risico’s stilzitten

Nederlanders zijn zich te weinig bewust van de risico’s van stilzitten. Meer dan de helft van werkend Nederland zit de hele dag. Door dat gebrek aan bewustwording doen ook werkgevers hier op het moment niet heel veel mee. Dit moet veranderen.

De cijfers op een rijtje:

  • 19 procent van de zitters beweegt tijdens een werkdag helemaal niet. Ook niet in de pauze.
  • 34 procent maakt alleen af en toe een ommetje
  • 14 procent doet soms rek- en strekoefeningen of loopt een rondje
  • 33 procent heeft een actieve baan waarbij zij veel beweging krijgen.

Arbeidsrisico van de 21e eeuw

Stilzitten is hard op weg het grootste arbeidsrisico van de 21e eeuw te worden. Te veel stilzitten brengt risico’s met zich mee. Hoe langer je zit, hoe groter je risico’s op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten, diabetes, depressie en vormen van kanker. “Werkgevers zouden iets moeten doen aan dit probleem”, zo zegt Peter-Jan Mol van Kenniscentrum Sport. “Veel medewerkers willen wel bewegen, maar hun baan laat dit niet toe. Daarnaast zijn veel werkgevers bang voor productiviteitsverlies, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet het geval is.

Compenseren

Het stilzitten compenseren door buiten het werk te sporten en te bewegen helpt niet. “Om de risico’s echt te verkleinen moet je minstens een uur per dag intensief sporten en dat halen de meeste totaal niet. Je kunt beter niet compenseren, maar gedurende de werkdag actief blijven”, zo zegt Mol. Vaker gaan staan is een eerste stap. Bijvoorbeeld tijdens een overleg of een telefoontje. Probeer na ieder uur een paar minuten te beween, haal koffie, neem de trap, richt het kantoor anders is, waardoor overeind komen wel moet.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!