Belangrijke wijzigingen voor oproepcontracten
24 september 2019
Door de Wet werk in balans (WAB) zal er vanaf 1 januari het nodige gaan veranderen in het arbeidsrecht. Een belangrijk punt in de WAB zijn oproepcontracten. De overheid wil oproepkrachten beter beschermen en komt met een aantal wijzigingen die voor werkgevers best wat impact kunnen hebben.
Schriftelijk oproepen
Zo is de werkgever vanaf 1 januari verplicht om oproepkrachten ten minste vier dagen van te voren schriftelijk op te roepen. Hierdoor weten de werknemers in ieder geval vier dagen van te voren waar ze aan toe zijn. Komt de oproep te laat of niet schriftelijk, dan is de werknemer niet verplicht om hier gehoor aan te geven. Wordt de oproep binnen die vier dagen ingetrokken, dan zullen de uren toch uitbetaald moeten worden.
Opzegtermijn
De opzegtermijn van oproepkrachten wordt gelijkgesteld aan de oproeptermijn van de werkgever en is dus vier dagen. Dit geldt alleen als de oproepkracht geen vast aantal uren heeft.
Vast aantal uren
Is een werknemer langer dan een jaar op basis van een oproepcontract in dienst, dan ben je als werkgever verplicht om deze werknemer een vast aantal uren te bieden. Dit aanbod moet ten minste gelijk zijn aan het gemiddeld aantal uren dat het afgelopen jaar werd gewerkt. De werknemer mag het aanbod weigeren en op dezelfde oproepbasis verdergaan, maar het staat jullie ook vrij om samen een ander aantal uren af te spreken. Besluit je als werkgever zijnde dit aanbod niet te doen, dan kan de werknemer achterstallig loon vorderen dat hij/zij is misgelopen.
Het is belangrijk om te weten dat bovenstaande regeling op 1 januari 2020 direct in zal gaan. Is een werknemer op 1 januari dus langer dan een jaar in dienst zonder vast aantal uren, dan is de werkgever verplicht om een aanbod te doen. Hier is een maand de tijd voor!