Hybride werken
12 november 2021
Op 2 november 2021 zijn door het kabinet de nieuwe maatregelen bekend gemaakt om het aantal coronabesmettingen te beperken. Hoewel ruim een maand geleden het thuiswerkadvies werd ingetrokken, is dit nu weer aangescherpt. Het kabinet wil dat mensen de helft van de tijd thuis werken, met andere woorden: hybride werken. Maar, hybride werken is veelal moeilijker dan volledig thuiswerken.
Hybride werken
In het geval van hybride werken, werken de werknemer gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk op de werkplek. Dit kan in vele vormen worden ingevuld. Zo kan er bijvoorbeeld gewerkt worden vanaf flexibele locaties, vanuit huis of kunnen er vaste kantoordagen worden ingesteld. Hier ligt nogal een uitdaging. Want, hoe hou je als werkgever werknemers die vanuit huis werken nou gemotiveerd en betrokken bij het bedrijf?
Duidelijk thuiswerkbeleid
Voor werkgevers kan het best een uitdaging zijn om op deze vragen een antwoord te formuleren. Toch valt of staat de goede werking van het thuiswerken, met een duidelijk thuiswerkbeleid. Hierbij speelt maatwerk een grote rol. Om discussies en onduidelijkheden te voorkomen is een goed beleid bovendien van groot belang. In veel cao’s is al een thuiswerkregeling opgenomen. In de meeste gevallen gaat het dan over een thuiswerkvergoeding. Maar dit is niet het belangrijkst. Er moeten nog veel meer afspraken gemaakt worden. Te denken valt aan:
– Hoeveel dagen gaan werknemers thuiswerken?
– Hoe ga je als werkgever om met een zieke werknemer?
– Hoe ga je als werkgever om met arbo-wetgeving, zoals voorzieningen ter inrichting van de thuiswerkplek?
– Hoe zijn werknemers die thuiswerken bereikbaar en hoe hou je onderling contact?
Het is dus zeker verstandig voor werkgevers om een goed thuiswerkbeleid op te stellen. Zo wordt duidelijkheid geschept naar werknemers en wordt iedereen gelijk behandeld.