Wachten met ontslag?

12 december 2014

Het nieuwe ontslagrecht zal ervoor zorgen dat de ontslagvergoeding die u als werkgever mee moet geven aanzienlijk lager zal zijn, dan nu het geval is. Dit kan voor sommige werkgevers een goede reden zijn om het ontslag van een werknemer uit te stellen tot na 1 juli 2015.

Transitievergoeding

De ontslagvergoeding volgens de kantonrechter zoals wij die nu kennen en hanteren komt te vervallen. Hiervoor in de plaats komt de lagere transitievergoeding. Deze transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris voor de eerste tien dienstjaren en een half maandsalaris voor de jaren hierna. De maximale transitievergoeding is vanaf 1 januari 2017 77.000 euro.

Ontslag moeilijker

Wat kosten betreft is het duidelijk. Voor de werkgever kan het in sommige gevallen voordeliger zijn om te wachten met het ontslag. Toch moet je hier als werkgever wel even goed over nadenken. Het ontslaan van een werknemer wordt namelijk wel moeilijker. Aan het ontslag met wederzijds goedvinden verandert er niet veel. De enige aanpassing is de komst van de transitievergoeding en het feit dat de werknemer officieel twee weken bedenktijd krijgt. Moet je voor het ontslag echter naar de kantonrechter of het UWV, dan wordt het een stukje lastiger. Zo is ontslag om “gewichtige redenen” straks alleen nog mogelijk als “daar een redelijke grond voor is en herplaatsing van de werknemer binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing, in een andere passende functie niet mogelijk is of niet in de rede ligt”. Aan deze redelijke gronden zijn ook weer bepaalde voorwaarden verbonden.

Wachten of ontslaan?

Of je als werkgever beter kan wachten of toch beter nu alvast iemand kan ontslaan is dus voornamelijk afhankelijk van de ontslagreden en de manier waarop je wil ontslaan. Gaat dit via een vaststellingsovereenkomst met wederzijds goedvinden, dan is het misschien wijs om even te wachten tot na 1 juli. Gaat het om ontslag met als reden bijvoorbeeld disfunctioneren, dan is het wellicht juist verstandig om niet te wachten.

Heeft u hulp nodig om hier een goed besluit in te nemen, dan mag u altijd even contact met ons opnemen op 088-6002806 ( gebruikelijke belkosten ).

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!