Stagiair soms dure grap

28 februari 2017

Veel werkgevers maken gebruik van stagiaires. Hierbij maken zij meestal gebruik van een stageovereenkomst. Er wordt dan afgesproken dat de betreffende stagiair zoveel uur werkt voor een (meestal) vrij minimale stagevergoeding. Dit lijkt voor de werkgever erg aantrekkelijk. Een extra werknemer tegen minimale kosten. Helaas kun je op dit gebied ook bedrogen uitkomen.

Onderzoek

Zo werd er onlangs door de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een onderzoek gedaan bij twee GGZ-instellingen. De instellingen hadden 32 stagiairs in dienst met een stageovereenkomst van 32 uur per week. Zij ontvingen een stagevergoeding van 300 euro per maand. Uit het onderzoek bleek dat er eigenlijk sprake was van een gewone dienstbetrekking in plaats van een stageplaats. Op deze dienstbetrekking was het minimumloon van toepassing, waardoor de stagiaires achteraf nog een aanvulling op hun stagevergoeding kregen. Ook kregen de instellingen een flinke boete voor het overtreden van de Wet Minimumloon. Een duur geintje dus.

Arbeidsovereenkomst of stageovereenkomst

Of iemand een arbeidsovereenkomst of stageovereenkomst heeft is afhankelijk van de manier waarop er door de werkgever en de stagiair invulling wordt gegeven aan de afspraken. Het etiketje stagiair doet niet ter zake.

Maakt u regelmatig gebruik van stagiaires, let dan goed op de invulling van de stage en de afspraken die jullie maken. Heeft u hulp nodig bij het opstellen van het contract, dan helpen wij u graag verder.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!