Ondernemers stoppen na corona

9 mei 2022

Het aantal ondernemers dat nu, na corona, besluit de stekker uit hun bedrijf te trekken neemt langzamerhand toe. In de maand april besloten maar liefst 12.000 ondernemer te stoppen met hun bedrijf. Dit is een stijging van 27 procent ten opzichte van de maand april in 2021.

Balans opmaken

De stijging van het aantal bedrijven dat er mee stopt heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ondernemers na twee jaar van lockdown’s en overheidssteun de balans opmaken en bekijken of het zinvol is om door te gaan of niet. Econoom Josette Dijkhuizen legt uit: „Veel ondernemers hebben twee jaar lang op de overleefstand gestaan. Nu dit voorbij lijkt te zijn, kijken ze naar de nieuwe werkelijkheid. De overheidssteun is nu gestopt. Ze moeten gaan beginnen met het terugbetalen van belasting waarvoor ze uitstel hadden gekregen. Daarnaast hebben veel ondernemers te maken met stijgende energieprijzen en grondstofprijzen. En dan is er nog de onzekerheid van de oorlog. Dat alles samen kan ervoor zorgen dat sommige ondernemers denken ’mijn potje is leeg, ik kan beter stoppen”.

Arbeidsmarkt

Los van de financiële moeilijkheden waarin veel bedrijven zich bevinden zullen een aantal ondernemers ook om een hele andere reden de stekker uit hun onderneming trekken. Zo is de arbeidsmarkt momenteel ontzettend goed, waardoor zzp’ers die een mooie baan aangeboden krijgen toch besluiten om weer in loondienst te gaan. Anderen zijn de onzekerheid van een bestaan als zelfstandige zat en kiezen er toch voor om weer ergens in dienst te gaan. Ook dit soort factoren spelen mee.

Aantal faillissementen gedaald

Opvallend is dat het aantal faillissementen in april wel daalde. In april 2022 gingen er in totaal maar 94 bedrijven failliet. Dit aantal is sinds januari 2020 nog niet eerder zo laag geweest. Het lijkt erop dat de meeste ondernemers het faillissement voor willen zijn en al voor die tijd de stekker eruit trekken.

Starters

Het einde van een lange periode met lockdown’s en ellende zorgt er ook voor dat er weer veel nieuwe initiatieven ontstaan en mensen juist besluiten een eigen onderneming te starten. Vooral in de horeca, cultuur en sport en recreatie nam het aantal starters flink toe.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!