Dossier steeds belangrijker bij ontslag
6 maart 2017
Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) is het geven van ontslag aan personeel dat niet functioneert een stuk moeilijker geworden. Het opbouwen van een dossier is hiermee nog belangrijker geworden. Ondernemers zijn hier niet blij mee en willen personeel makkelijker kunnen ontslaan blijkt uit een enquête van MKB Nederland en BNR. In totaal werden er 3000 ondernemers ondervraagd. Vooral mkb-ondernemers willen dat het gemakkelijker wordt om van werknemers af te komen.
Dossier opbouwen
Senior jurist arbeidsrecht Pascal Besselink geeft aan dat het heel erg van de situatie afhankelijk is of een werknemer wel of niet ontslagen kan werken. Een dossier is echter wel altijd van belang. Zonder dossier ben je nergens. “Je moet kunnen laten zien dat een werknemer is aangesproken op het niet-functioneren en dat je als werkgever ook handvatten hebt geboden om het functioneren te verbeteren. Als dit niet helpt en het functioneren slecht blijft, dan moet je ook dat kunnen aantonen. Mocht een werknemer structureel niet in zijn functie functioneren, dan heb je nog de verplichting om te bekijken of er een andere functie beschikbaar is”, zo zegt Besselink. Dit alles moet in het dossier worden opgenomen.
Het ontslag
Tussen het moment dat een werknemer op zijn functioneren wordt aangesproken tot het ontslag zit gemiddeld een half jaar. In sommige situaties kan het langer duren. Bijvoorbeeld als de werknemer al lange tijd in dienst is en al die jaren wel goed heeft gefunctioneerd. De rechter heeft uiteindelijk het laatste woord. Kom je met een goed dossier en geeft de rechter aan dat het ontslag is goedgekeurd, dan is de werkgever automatisch ook de wettelijke transitievergoeding verschuldigd. Wordt het verzoek door de rechter afgewezen, dan blijft het arbeidscontract bestaan en moeten partijen er zelf maar uit zien te komen. Dit kan ervoor zorgen dat een werknemer zich vervolgens langdurig ziek meldt. “Uiteindelijke zie je dat de partijen meestal alsnog een deal met elkaar maken waarbij afscheid van elkaar wordt genomen”.
Energie en kosten
Al met al kost het ontslaan van een werknemer op basis van disfunctioneren een hoop energie, tijd en geld. Het opbouwen van het dossier moet actief gebeuren. Er moeten allerlei noodgrepen worden gedaan om een werknemer toch in dienst te houden en lukt dat allemaal niet, dan moet de werkgever een advocaat in de arm nemen om naar de kantonrechter te kunnen. Dit brengt nogal wat kosten met zich mee. Wordt de werkgever vervolgens in het gelijk gesteld, dan volgt de transitievergoeding. Vooral voor ondernemers in het mkb kan dit grote gevolgen hebben.