Arbeidsongeschiktheid steeds vaker door psychische problemen

29 mei 2015

Slechte leiding, een hoge werkdruk en onzekerheid over de toekomst op het werk zorgen voor ernstige psychische problemen. Deze psychische problemen hebben vervolgens weer arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Het is voor het eerst dat psychische problemen in plaats van fysieke problemen de hoofdoorzaak zijn van arbeidsongeschiktheid. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Cijfers

In januari waren er in totaal 823.000 arbeidsongeschikten. Ruim 415.000 van deze arbeidsongeschikten kampten met een psychische aandoening of een gedragsstoornis. Vooral jonge medewerkers zijn de dupe. In de leeftijdsgroep tot 25 jaar zijn er 72.000 arbeidsongeschikten. Maar liefst 61.000 hiervan heeft last van stress en andere psychische kwalen. Fysieke klachten zijn vooral vanaf 45/55 jaar weer de belangrijkste reden van de arbeidsongeschiktheid. Volgens de inspectie SZW is deze verschuiving te wijten aan de slechte leiding van werkgevers, een grotere werkdruk en baanonzekerheid door de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Kennis en vaardigheden

Een ander punt dat lijkt te leiden tot meer verzuim en burn-outklachten is het gebrek aan nieuwe kennis en vaardigheden. Dit blijkt uit de Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden 2014 van het CBS en het TNO. Van alle werknemers geeft 23 procent aan dat zij nieuwe kennis en vaardigheden missen, die belangrijk zijn om het werk goed te kunnen doen. Onder werknemers die dit aangeven is het verzuimpercentage hoger dan werknemers die aangeven over voldoende kennis en vaardigheden te beschikken. 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!