Drie banen tegelijk? Terecht ontslag!

13 juli 2021

In een week zitten 168 uren. Een man die onlangs ontslag kreeg wist die uren wel heel goed te benutten. Hij had niet één baan, maar maar liefst drie banen. Toen hij zich moest ziekmelden kwam alles boven water en werd hij ontslagen.

Contracten

De man heeft een dienstverband voor 36 uur bij een woon-organisatie en nog eens 32 uur bij een ander bedrijf. Daarnaast heeft hij getekend voor een derde contract van nog eens 36 uur. Drie fulltime contracten dus. Geen wonder dat het hem een beetje teveel werd. In oktober 2019 meldt de man zich bij Wooncompas arbeidsongeschikt als gevolg van een verkeersongeval.
De man is zzp’er en een jaar na ziekte wilde hij wel weer beginnen met werken. Doordat hij zzp’er is kon hij beginnen met 8 uur werken bij weer een nieuwe organisatie, stichting Wooninvest. In juni 2020 besluit hij daar voor 36 uur te gaan werken. Dit is het moment dat Wooncompas vermoedens krijgt dat de man niet arbeidsongeschikt thuis zit, maar dus bij drie werkgevers aan de slag is. En tegen de bedrijfsarts maar blijven zeggen dat hij niet in staat in te kunnen werken…

Nog in staat te werken

De man is zeker in staat te werken, en ze komen er dus achter dat hij nog twee andere banen heeft terwijl hij meldt arbeidsongeschikt te zijn. In totaal is hij 104 uur per week in dienst bij drie werkgevers. Dit is in feite onmogelijk en Wooncompas ontslaat de man op staande voet. Uiteindelijk komt de zaak voor de rechter.

Vergoeding

De wooncorporatie Wooncompas eist via de rechter iets meer dan €2000 euro van de man. Dit zal de gefixeerde schadevergoeding zijn min het bedrag waar de man recht op zou hebben bij de eindafrekening. (gefixeerde vergoeding houdt in: het salaris dat iemand nog zou ontvangen als er op de juiste manier was opgezegd)
Er stond zelfs in het contract van de man en Wooncompas dat hij toestemming moet vragen of nevenwerkzaamheden uit te voeren. Hierop verdedigd de man zich door te zeggen dat hij de werkzaamheden voor Wooncompas altijd goed heeft uitgevoerd en ook vaak buiten kantoortijden werkt. Hij eist op zijn beurt juist €20.000 euro van Wooncompas.

Vrije keuze in arbeid

Een belangrijk grondrecht is het recht op vrije arbeidskeuze. Maar dat betekent niet dat je drie banen tegelijk mag hebben. De rechter vindt het ontslag dus terecht. De man moet ongeveer €2000 euro schade betalen aan Wooncompas en draait op voor de procedurekosten.

En de andere organisaties?

Stichting Mooiland laat niet weten of de man nog in dienst is of niet. Wooninvest geeft aan dat de man zelf is opgestapt en dus niet meer in dienst is. Dit is gebeurd nadat bekend werd dat hij meerdere werkgevers had.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!