Onlangs is het overheidsadvies om zoveel mogelijk thuis te werken, komen te vervallen. We mogen gewoon weer naar kantoor. Voor werkend Nederland is thuiswerken inmiddels het nieuwe ‘normaal’ geworden.
Omslag
Voor de mensen die sowieso al niet thuis konden werken verandert er natuurlijk niet zo gek veel. Maar voor de mensen die wel hun werkplek thuis hebben ingericht is het weer een hele omslag. Nog steeds geldt wel dat we 1,5 meter afstand moeten houden, óók op kantoor. De werkgever zal moeten beslissen of, hoe snel en hoe we weer op kantoor kunnen werken.
Hybride werken
Op termijn wil slechts één op de vijf bedrijven weer al haar personeel op de werkvloer aan het werk hebben. De meeste bedrijven waar op kantoor gewerkt wordt zoeken na corona naar een combinatie van thuis en op kantoor werken. Hybride werken is het nieuwe werken. Bij dit hybride model werk je deels thuis en deels op kantoor. Een aantal bedrijven heeft zelfs een deel van hun werkruimte opgezegd, omdat er, ook na corona, minder vraag naar zal zijn.
Koffieautomaat zorgt voor binding
Hoewel het voor sommigen de combinatie thuiswerken en op kantoor werken misschien heerlijk klinkt, zijn er ook nadelen aan dit nieuwe werken. Als er te veel nadruk komt te liggen op het thuiswerken, ligt het gevaar op de loer dat je de binding met je collega’s en het bedrijf kwijt raakt. Als je op vaste tijden en dagen werkt, betekent dat dus dat je in de praktijk zelden je collega’s nog bij het koffieapparaat zult zien.
Vereenzaming
Een werkplek is niet alleen een plek waar je je werk uitvoert, maar ook een plek waar je je collega’s, zowel formeel als informeel, spreekt. Van te veel thuiswerken kun je dus ook een beetje vereenzamen. Geen gesprekjes meer over hoe het gaat, niet meer zomaar even langslopen om een vraagje te stellen… Makkelijk is dat niet altijd. Dus hoewel dat hybride werken misschien heel mooi klinkt, moet er nog veel worden onderzocht om te zorgen dat we met z’n alleen niet alleen het slechtste van de twee werelden meekrijgen.