Werkgevers willen info over vaccinatie personeel

8 september 2021

Als werkgever zijnde heb je de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige werkplek voor jouw personeel. Sinds de komst van corona is dit een stuk lastiger geworden. 1,5 meter, desinfectie en veel thuiswerken zijn goede oplossingen, maar alles zou toch een stuk eenvoudiger worden als iedereen zich zou laten vaccineren. Het is dan ook niet zo gek dat werkgevers het liefst zien dat alle werknemers de coronaprik halen. De meeste Nederlandse werkgevers willen graag weten of hun werknemers gevaccineerd zijn of niet. Zij pleiten ervoor dat er in ieder geval voor bepaalde banen een mogelijkheid komt om dit te registreren.

Vaccinatiestatus

Uit een onderzoek van arbeidsvoorwaardenadviseur AWVN onder meer dan 600 bedrijven blijkt dan 70 procent van de werkgevers van mening is dat zij inzage zouden moeten hebben in de vaccinatiestatus van hun personeel. Blijkt dat er werknemers zijn die niet gevaccineerd zijn, dan zou 93 procent extra maatregelen nemen. Zo zou het betreffende personeelslid bijvoorbeeld een negatieve testuitslag moeten laten zien bij aankomst op het werk.

Overtuigen of extra beschermingsmaatregelen

De helft van de werkgevers zou niet-gevaccineerd personeel proberen te overtuigen om zich toch te laten inenten. Zes op de tien werkgevers zou extra beschermingsmaatregelen treffen. Dit vooral omdat zij zich zorgen maken over de veiligheid van hun werknemers. In totaal maakt 70 procent zich zorgen over de veiligheid vanwege ongevaccineerden.

Verplicht vaccineren

Nou is het niet mogelijk om vaccinatie te verplichten. Coronaminister Hugo de Jonge was hier onlangs heel duidelijk over. “De wet staat dat niet toe en we gaan de wet ook niet veranderen om dat wel toe te staan”, aldus De Jonge. Toch is het wel begrijpelijk dat werkgever grip willen houden op de situatie op de werkvloer. “Ik snap dat er dilemma’s zijn. Dat betekent dat we de komende tijd het gesprek met werkgevers en werknemers aangaan”.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!