€10.000 euro mee na ontslag op staande voet

17 januari 2020

Maakt een werknemer het heel erg bont, dan kun je als werkgever besluiten om deze werknemer op staande voet te ontslaan. Toch houdt ontslag op staande voet lang niet altijd stand bij de rechter. Dit ondervond ook thuiszorgorganisatie Zorgsaam. Zij moesten een negatieve, roddelende leerling verzorgende €10.000 euro betalen omdat het ontslag op staande voet volgens de rechter niet rechtvaardig was.

Negatief gedrag

De leerling verzorgende had net een tweede halfjaarcontract gekregen. Maar helaas was de thuiszorgorganisatie niet tevreden over haar. Dit had vooral te maken met haar negatieve gedrag. Zo had zij nogal de neiging om met cliënten te roddelen over andere cliënten. Beledigde zij de directie en rookte ze in de bedrijfsauto. Al met al waren er vooral door haar negatieve geroddel ook cliënten die niet meer door haar verzorgd wilden worden. De organisatie sprak haar meerdere keren aan op haar gedrag, maar er bleven klachten binnenkomen. Uiteindelijk besloot Zorgsaam om haar op staande voet te ontslaan toen er in mei 2019 opnieuw een klacht binnenkwam van de dochter van een cliënte.

Regeltjes

Om ontslag op staande voet te kunnen geven, moet je je als werkgever aan heel wat regeltjes houden. Zo moet ontslag op staande voet onverwijld gegeven worden. Dit betekent dat je direct actie moet ondernemen. Hier liet de organisatie een steek vallen. Zorgsaam wachtte nog twee weken tot zij tot ontslag overgingen. Dit was te lang. Daarnaast was er volgens de rechter geen dringende reden voor het ontslag. De organisatie had de vrouw de kans moeten geven om haar gedrag te veranderen en hier ook energie in moeten steken. Door deze twee fouten werd het ontslag door de rechter ongedaan gemaakt.

Vergoeding of boete?

Vervolgens moest de rechter zich buigen over een andere kwestie. Zorgsaam wilde namelijk een boete van €37.000 euro bij de vrouw neerleggen, omdat zij de geheimhoudingsplicht had geschonden door te roddelen over cliënten. De vrouw daarentegen wilde een billijke vergoeding van €14.484,55. De rechter besloot de boete af te wijzen. De vrouw had wel geroddeld, maar had hierbij nooit namen genoemd. Hierdoor is de geheimhoudingsplicht niet geschonden. Ook de billijke vergoeding wordt afgewezen. Haar contract zou sowieso niet worden verlengd. Dus zoveel schade heeft zij niet geleden. Zorgsaam moet de vrouw haar achterstallige salaris, openstaande verlofuren en een vergoeding van €5000  betalen. Ook draait Zorgsaam op voor de proceskosten.

Ontslag op staande voet geven

Wil je als werkgever iemand op staande voet ontslaan, dan is het dus heel belangrijk om dit op de goede manier te doen. Doe je dit niet, dan kan dit je veel geld gaan kosten! Lees meer over ontslag op staande voet op onze site of vraag onze juridisch medewerkers om advies.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!