Niet meewerken aan mediation? Geen transitievergoeding!
26 juni 2017
Ben je al langere tijd ziek en dringt de werkgever aan tot mediation, dan kan het erg onverstandig hier niet aan mee te werken. Dit kan je namelijk je transitievergoeding kosten. Dit blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter.
Re-integratie
Een docente Duits was al enige tijd ziek thuis. De re-integratie verliep alles behalve soepel. In het begin ging het al mis. Zo weigerde de werkneemster het plan van aanpak te tekenen. Dit was volgens haar te eenzijdig opgesteld. Vervolgens weigerde mevrouw mee te werken aan mediation. Uiteindelijk was de werkgever het zat en stapte naar de kantonrechter.
Plan van aanpak
De kantonrechter kwam met een heel duidelijk oordeel. Alleen al het niet tekenen van het plan van aanpak was niet heel handig van mevrouw. Dat het plan van aanpak te eenzijdig was opgesteld is geen goede reden om niet te tekenen. De lerares had hier zelf initiatief in kunnen nemen en eventuele aanpassingen kunnen voorstellen aan de werkgever, maar dit is nooit gebeurd.
Geheimhoudingsclausule en vertrouwen
Ook de argumenten van mevrouw om niet akkoord te gaan met mediation werden van tafel geveegd. Zo kon zij niet duidelijk uitleggen waarom zij het niet eens is met de geheimhoudingsclausule van de mediators. Daarnaast had de docente geen vertrouwen in de mediators. Zij had zelf natuurlijk ook iemand kunnen uitkiezen, maar heeft daar geen initiatief in genomen.
Psychiater vs UWV en bedrijfsarts
Ook het argument van de docente dat haar psychiater schriftelijk had verklaard dat mediation te belastend zou zijn werd van tafel geveegd. Het oordeel van zowel de bedrijfsarts als het UWV stonden haaks op het oordeel van de behandelend arts. Deze oordelen wegen zwaarder, omdat dit onafhankelijke deskundigen zijn op het terrein van ziekte in relatie tot arbeid en re-integratie. De psychiater is op dit gebied geen deskundige.
Geen transitievergoeding
Al met al is het oordeel van de kantonrechter dat de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. De werkgever had op zijn beurt de juiste stappen gezet en mevrouw meerdere keren gewaarschuwd. Mevrouw wordt per direct ontslagen en krijgt een transitievergoeding mee.