Werkgeversaansprakelijkheid ook voor vrijwilligers

3 januari 2018

Wat werknemers betreft is de wet heel duidelijk over de werkgeversaansprakelijkheid. Als er tijdens het werk iets gebeurt, dan is de werkgever hiervoor aansprakelijk. Maar hoe zit dit nou eigenlijk bij vrijwilligers?

Vrijwilligerswerk

Steeds meer mensen doen vrijwilligerswerk en natuurlijk gaat er hierbij ook wel eens iets mis. Zo ook enige tijd geleden. Een aantal mensen zaten in een klusgroep van de parochie van de kerk. Zij deden dit vrijwillig. Tijdens het klussen gaat het fout. Een van de vrijwilligers valt en loopt hierbij ernstig letsel op. Hij stelde vervolgens de parochie aansprakelijk. Een goede reden voor de Hoge Raad om zich eens over dit probleem te buigen, want wie is er nu eigenlijk aansprakelijk.

Werkgeversaansprakelijkheid

Al snel kwam men tot de conclusie dat ook vrijwilligers vallen onder de werkgeversaansprakelijkheid. Iemand die niet officieel in dienst is bij een bedrijf, maar wel werkzaamheden verricht, is voor de zorg voor zijn veiligheid (mede) afhankelijk van degene voor wie hij die werkzaamheden verricht. Vrijwilligerswerk valt hier dus ook onder. Voorwaarde is wel dat de werkzaamheden ook door werknemers van het bedrijf uitgevoerd hadden kunnen worden. De Hoge Raad sluit met dit oordeel aan bij de opvatting van de Minister van SZW die op een kamervraag al eens expliciet antwoordde dat de zorg van de werkgever voor de veiligheid van de voor hem werkzame personen zich ook tot vrijwilligers uitstrekt.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!