Ontslag door simpel briefje brengt hoge kosten met zich mee
1 juli 2021
Als je een bedrijft runt en mensen in dienst neemt, is het wel handig om op de hoogte te zijn van de wetten en regels die er zijn op het gebied van ontslag. Bij een auto-onderdelenbedrijf in Kerkrade ging het goed mis. Het bedrijf dacht met een simpel briefje van een paar regels, een werkneemster te kunnen ontslaan, maar kwam uiteindelijk bedrogen uit.
Geen officieel arbeidscontract
De vrouw was sinds oktober aan de slag gegaan bij het bedrijf als verkoopmedewerkster. Sinds die tijd heeft zij meerdere keren aangegeven dat ze graag een officieel contract zou willen ontvangen, maar ze kreeg dit niet voor elkaar. Onderling is afgesproken dat zij een bedrag van 1200 euro in de maand zou krijgen na drie dagen in de week te werken.
Uitbetaling gaat meteen mis
Dat mondelinge afspraken niet zo handig zijn blijkt al direct bij de eerste uitbetaling. Ze krijgt 900 euro netto op de bank en de rest krijgt ze in de hand. Op haar loonstrook is te zien dat zij op 14 oktober pas in dienst is gekomen, terwijl de werkneemster aangeeft dat ze op 2 oktober al was begonnen. De rechter in Maastricht vindt dit aannemelijk, gezien de hoogte van de uitbetaling. De uitbetaling van november ging gelukkig goed. Wel weer een deel op de bank en een deel in de hand. In december krijgt ze helemaal niets uitbetaald. De vader van de werkneemster vond dit vreemd en heeft het bedrijf een brief gestuurd waarin hij vraagt naar het salaris, het contract en de loonspecificaties.
Ontslag volgt
Het bedrijf ontvangt de brief op 26 januari. De werkneemster moet al gauw op het werk verschijnen en er wordt haar verteld dat zij per 31 maart 2021 ontslagen wordt. Ze schrikt, ze heeft immers niets verkeerd gedaan. Ze verschijnt de volgende dag niet op het werk en haar vader meldt haar ziek.
26 januari wordt de ontslagbrief verzonden. Hierin wordt vermeldt dat de verkoopster per 31 januari 2021 al ontslagen wordt. De redenen die in de brief staat: coronasituatie, bedrijfseconomische redenen en je bent niet geschikt voor dit werk.
Werkneemster stapt naar de rechter
Ze is het niet eens met het ontslag en besluit het aan te vechten. Ze stapt naar de rechter. De vrouw wil haar baan houden, maar minstens het salaris dat ze heeft verdiend in december en januari ontvangen. Daarnaast wil ze het recht op een vergoeding na dit ontslag wat haar rauw op haar dak komt. Het bedrijf komt in verweer met de reden dat zij zonder overleg niet aanwezig is geweest op 27 januari. Daarnaast zijn zij erachter gekomen dat zij in april een andere baan had gevonden. Dit zou volgens het bedrijf ook in strijd zijn met de regels. De werkgever eist van ook een schadevergoeding van de werkneemster.
Ontluisterend
De rechter ziet het hoofdschuddend aan. „Het is enigszins ontluisterend om te moeten constateren dat een werkgever anno 2021 nog meent zich op een dergelijke wijze van een werknemer te kunnen ontdoen.” De werkgever heeft heel wat steken laten vallen: iemand in dienst nemen zonder contract, geld dat in de hand wordt gedrukt, een simpel briefje geven waar het ontslag op staat, geen opzegtermijn aanbieden…
De werkneemster krijgt op de meeste punten gelijk. Het salaris van december en januari moet worden uitbetaald, verhoogd met een verhoging van vijftig procent, wat dan ongeveer uitkomt op zo’n 4.000 euro bruto. Ze krijgt een kleine transitievergoeding, schadevergoeding van 1200 euro en een billijke vergoeding van 1000 euro. En de proceskosten? Die zijn voor het bedrijf.