Tip werkgever: laat werknemers geleidelijk werk opbouwen na vakantie!

25 augustus 2016

Een tip aan de werkgevers: Laat de werknemers weer geleidelijk wennen aan het werkritme. De omschakeling na een vrije periode is redelijk groot. Dit adviseert hoogleraar emoties en welbevinden Ad Vingerhoets. Ad Vingerhoets deed onderzoek naar de zogenaamde vrijetijdsziekte. Dit zijn mensen die vrijwel nooit ziek zijn, enkel in het weekend en in de eerste dagen van de vakantie. Mensen zijn zo druk bezig en gaan maar door. Ze voelen de pijn en vermoeidheid niet. Pas als ze tot rust komen komt het eruit.

Interne en externe prikkels

Volgens Vingerhoets heeft dit te maken met een mechanisme van de mens zelf. Tijdens inspanning hebben mensen afleiding en merken ze de klachten niet. Hersenen hebben een beperkte capaciteit. Wanneer de hersenen prikkels vanuit zowel het lichaam als de omgeving krijgen en een van beide is sterker dan worden de andere prikkels als het ware weggeduwd. Hierdoor merkt men ze niet of nauwelijks. Wanneer een van de prikkels wegvalt is er pas aandacht voor de andere prikkels. Dit gebeurd op vakantie. De externe prikkels verdwijnen van het werk. En de lichamelijk prikkels krijgen de kans om door te breken.

Adrenaline

Ook adrenaline speelt een rol.  Adrenaline neemt toe bij zowel mentale als fysieke inspanning. Als je langere tijd een verhoogde inspanning moet leveren, blijft de adrenaline in verhoogde mate aanwezig in het lichaam. Het gevolg van een langdurige aanwezigheid van adrenaline is dat het lichaam niet meer goed kan ontspannen. Het lichaam raakt uit balans en wordt vatbaarder voor infecties.

Voorkomen

Kan je dit als werknemer voorkomen? En wat kan je hier als werkgever aan doen? Het is volgens Ad Vingerhoets lastig te voorkomen dat iemand niet ziek wordt op de eerste werkdag. Het kan helpen om een sportieve activiteit te doen op je laatste werkdag. Ook kan je kijken of je iets kunt veranderen aan de werkbelasting. Bijvoorbeeld door het werk anders te organiseren en beter prioriteiten te stellen. Werkgever en werknemer kunnen hier samen voor gaan zitten.

Na de vakantie

Vaak is het stressniveau na een periode vakantie gelijk aan de stress ervoor. Volgens Vingerhoets heeft dit te maken met de conditionering van mensen. Het werk is een vertrouwde situatie en dit wordt verbonden aan bepaalde gevoelens en een bepaalde lichamelijke toestand. Het kan helpen om het werk geleidelijk op te bouwen. Werk de eerste week bijvoorbeeld niet het volledig aantal dagen of maak wat minder uur per dag. Zoek vooral samen met je werknemers naar een methode die hun helpt.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!