Werkgevers in de problemen door hoog ziekteverzuim

8 mei 2020

Het ziekteverzuim onder werknemers loopt steeds verder op. Sterker nog. Het is ondertussen opgelopen tot het hoogste niveau in 17 jaar. Hierbij gaat het niet alleen om mensen die ziek zijn, maar ook om mensen die momenteel niet mogen of durven werken. Werkgevers krijgen hierdoor met extra kosten te maken en dat juist in een periode dat zij die echt niet kunnen gebruiken.

Alle bedrijfstakken

Alle bedrijfstakken kregen de afgelopen tijd te maken met een flinke stijging van het ziekteverzuim. Toch werden de gezondheidszorg en de industrie hierdoor het hardst getroffen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) kwam met de nodige cijfers. In het eerste kwartaal van 2020 was het ziekteverzuim 5,2 procent. Dit betekent dat er van iedere 1000 te werken dagen er 52 werden verzuimd door ziekmeldingen. Vooral in maart en april kwamen er veel ziekmeldingen bij.

Echt ziek?

Bij deze ziekmeldingen gaat het niet alleen om mensen die echt ziek zijn. Maar ook om mensen in risicogroepen, mensen met een lichte verkoudheid of mensen van wie de partner ziek is en die nu thuis moeten blijven van de overheid. Daarnaast is er een groep mensen die zich ziek meldt uit angst om besmet te worden met corona. Toch is dit geen goede reden om je ziek te melden. Zo lang de werkgever alles doet wat de overheid aangeeft en het risico op besmetting zoveel mogelijk beperkt, ben je verplicht om te komen werken als je niet echt ziek bent. Meld je je toch ziek, dan zal de bedrijfsarts uiteindelijk constateren dat er geen sprake is van ziekte en kan dit ervoor zorgen dat jouw loon wordt stopgezet.

Andere oplossingen

We zitten in een rare situatie waar we nog niet eerder mee te maken hebben gehad. Dat betekent dat we allemaal een beetje zoekende zijn. Probeer dan ook samen met werknemers naar een oplossing te zoeken. Misschien wil die werknemer die niet durft te werken wel komen als hij/zij een mondkapje mag dragen. Of misschien kan die vader die voor zijn kinderen moet zorgen wel tijdelijk ouderschapsverlof opnemen of vakantiedagen inzetten. Samen kom je een heel eind!

Kostenpost

De stijging van het aantal ziekmeldingen is voor veel bedrijven een flinke kostenpost. Vooral bedrijven die niet verzekerd zijn, zullen hier last van hebben. Maar ook andere bedrijven zien de werkdruk voor de andere werknemers stijgen en kunnen een verhoging van de premies verwachten. Dit kan er natuurlijk behoorlijk inhakken in een periode waarin de meeste bedrijven al niet heel veel vet meer op de botten hebben.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!