Mag een werkgever tot scheiding over gaan

21 februari 2018

Relaties op de werkvloer komen veel voor en lopen helaas niet altijd goed af. Soms gaat het echter wel goed, maar gooit vervolgens een werkgever roet in het eten. Dit gebeurde bij een echtpaar dat werkzaam is op de Haagse Hogeschool. Een man en een vrouw ontmoeten elkaar 20 jaar geleden op het werk. Zij werkten in hetzelfde team en kregen een relatie. De relatie hield stand en er volgde een huwelijk.

Problemen

Toen er in 2017 een nieuwe directeur kwam constateerde deze dat er problemen waren binnen het team. Er was een groot verloop en er volgde een onderzoek. Het onderzoek was bedoeld om de situatie binnen het team te beoordelen en adviezen te geven om de sfeer te kunnen verbeteren en uiteindelijk beter met elkaar samen te werken.

Onderzoek

Uit het onderzoek kwam echter een conclusie die nogal wat gevolgen had. Het bleek dat de relatie tussen de twee teamleden nogal wat irritatie opwekte. Zij waren samen een ongewenste factor van macht en invloed. Hierdoor ontstond in de ogen van de teamleden een gevoel van onveiligheid en ongelijkheid. Het advies van het organisatiebureau dat het onderzoek deed was het overplaatsen van een van de twee.

Eenzijdig

Uiteindelijk besloot de directie eenzijdig om de vrouw van het stel over te plaatsen naar een ander team en een andere standplaats. Zij was het hier niet mee eens en ging in verweer. Er kwam een kort geding, waarin mevrouw eiste dat de overplaatsing ongedaan werd gemaakt. Zij wilde haar oude werkzaamheden weer oppakken en gaf aan dat er geen zwaarwegende reden was om haar, zonder enig overleg, over te plaatsten.

Zwaarwichtig belang

De kantonrechter boog zich over de zaak. Er stond inderdaad in de arbeidsovereenkomst van de werkneemster dat de werkgever eenzijdig kan besluiten de arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Er staat echter ook dat dit alleen kan als er sprake is van een zwaarwichtig belang. Of er hier sprake was van een zwaarwichtig belang of niet kwam eigenlijk niet eens ter sprake. Het ging de rechter voornamelijk om de manier waarop de werkgever dit alles heeft aangepakt. De Haagse Hogeschool heeft zich in dit geval niet als een goed werkgever gedragen doordat zij overhaast te werk zijn gegaan na de uitkomst van het onderzoek. Er is niet voldoende tijd genomen om een geschikte functie voor mevrouw te zoeken. Daarnaast is het tijdspad niet zorgvuldig gekozen. De overplaatsing werd dus ongedaan gemaakt.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!