Werkgever betaalt een derde meer door crisis en vergrijzing

16 december 2011

Tussen 2002 en 2010 zijn de sociale lasten van werkgevers gestegen van 39,6 miljard naar 52,2 miljard euro. Dit blijkt uit een beleidsdoorlichting in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Crisis en vergrijzing

De stijging van de sociale lasten is te wijten aan de economische crisis en de vergrijzing. Werkgevers zijn door de jaren heen steeds meer gaan betalen. De lasten voor de Werkloosheidswet stegen met bijna 79,3 procent, voor pensioenen met 40,4 procent en voor de Zorgverzekeringswet met maarliefst 106,5 procent.

Te hoge zorgkosten

Werkgevers hebben vooral moeite met de hoge zorgkosten die zij moeten betalen. Vorig jaar waren alle werkgevers samen ruim tien miljard euro kwijt aan zorgpremies. Werkgevers betalen per werknemer een inkomensafhankelijke premie. Dat is ongewenst aldus Ton Schoenmaeckers, teammanager arbeidsvoorwaarden bij VNO-NCW en MKB-Nederland.

Betalen voor niet-werkenden

Werkgevers kunnen geen invloed uitoefenen op de hoge zorgkosten, maar krijgen wel de rekening voorgeschoteld. En betalen voor diegenen die niet (meer) aan het arbeidsproces deelnemen, namelijk ouderen en kinderen. Werkgevers zijn voor bevriezing van de zorgbijdrage op het huidige niveau.

Bron: MKBservicedesk

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!