Van VAR naar DBA

24 juni 2016

Per 1 mei 2016 is de VAR-verklaring afgeschaft in het kader van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Ondertussen is de modelovereenkomst geïntroduceerd. Deze overeenkomst moet ervoor zorgen dat de overheid de handhavingsmogelijkheden kan verbeteren en op die manier schijnzelfstandigheid terugdringen. Vanaf 1 mei is er een overgangsfase tot 1 mei 2017 waarin de verschillende partijen kunnen wennen aan de nieuwe modelovereenkomsten. Ook is er een commissie ingesteld om de juistheid en werkbaarheid van de overeenkomsten te bekijken.

De VAR-verklaring

De VAR-verklaring was een verklaring waarmee je als zzp-er aantoonde dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever. Zo wist de werkgever dat hij niet verantwoordelijk was voor het afdragen van loonheffingen en premies. In de praktijk bleek het voor de Belastingdienst lastig om dit te controleren. Veel zzp-ers bleken niet aan de criteria voor fiscaal ondernemerschap te voldoen. Dit zijn de zogenaamde schijnzelfstandigen. Deze schijnzelfstandigen waren de Belastingdienst een doorn in het oog. Vandaar de afschaffing van de VAR-verklaring.

De Wet DBA

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat het voor de Belastingdienst gemakkelijker wordt om zaken te controleren. Op die manier willen ze schijnzelfstandigheid terugdringen. De vrijwarende werking van de VAR-verklaring is afgeschaft. Opdrachtgever en opdrachtnemer hebben nu allebei financieel belang om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is en dat hun arbeidsrelatie geen inhoudingsplichtige relatie is.

Modelovereenkomsten

Als een zzp-er voor een opdrachtgever gaat werken, moeten de zzp-er en zijn opdrachtgever bepalen of er sprake is van loondienst of dienstbetrekking. De kenmerken van een dienstbetrekking zijn hetzelfde als voor het verdwijnen van de VAR. In veel gevallen is het duidelijk dat een zzp-er niet in loondienst is. In die gevallen is een modelovereenkomst niet nodig. Maar twijfelt u en wilt u de zekerheid hebben dat er geen sprake is van loondienst, dan kunt u een modelovereenkomst gebruiken die door de Belastingdienst in het leven is geroepen. Op de site van de Belastingdienst kunt u een de modelovereenkomst vinden die past bij uw situatie. De Belastingdienst verklaart dat als er op basis van deze overeenkomsten wordt gewerkt u zeker weet dat er geen loonheffingen moeten worden afgedragen. Blijkt dat partijen hun arbeidsrelatie niet conform de overeenkomst hebben ingericht of uitgevoerd, dan kan de Belastingdienst alsnog loonheffingen opleggen. Het financiële risico wordt hiermee voor de opdrachtgever aanzienlijk groter.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!