Compensatie transitievergoeding ontslag na ziekte
9 november 2018
Als een werknemer twee jaar ziek is geweest sta je als werkgever in je recht om tot ontslag over te gaan. Veel werkgevers waren hier wat huiverig voor. Want bij het ontslag hoort ook een transitievergoeding. Vaak een flink bedrag, terwijl je als werkgever al flink wat kosten hebt gemaakt voor deze werknemer. Dit heeft ervoor gezorgd dat er momenteel heel wat mensen een slapend dienstverband hebben. Gelukkig is hier nu een oplossing voor.
Compensatie
Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers bij het UWV compensatie van de betaalde transitievergoeding aanvragen. Deze compensatie kan worden aangevraagd voor vergoedingen die sinds 1 juli 2015 zijn betaald. Wil je als werkgever met terugwerkende kracht deze compensatie aanvragen, dan kun je dit verzoek indienen tussen 1 april 2020 en 30 september 2020. Gaat de betaling van de transitievergoeding nog plaatsvinden, dan is het belangrijk om binnen zes maanden na de uitbetaling een verzoek bij het UWV in te dienen.
Hoogte compensatie
De transitievergoeding wordt gecompenseerd tot maximaal de loondoorbetalingen tijdens de 104 weken ziekteperiode. Om dit te kunnen bekostigen wordt een beroep gedaan op het Algemeen Werkloosheidsfond. De premies hiervoor zullen dan ook worden verhoogd.
Wat heb je nodig om compensatie aan te vragen?
Om compensatie aan te vragen zijn een aantal documenten nodig. Namelijk:
- De arbeidsovereenkomst
- Het bewijs van beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid
- Loonstroken met het tijdens ziekte uitbetaalde loon
- De berekening van de transitievergoeding en de gegevens die hierbij zijn gebruikt
- Bewijs van betaling van de transitievergoeding