Werkgever heeft zorgplicht ook na werktijd
16 maart 2018
Een uitzendkracht uit Armenië werkte in een fabriek aan het einde van een productielijn van stoelen. Hij was verantwoordelijk voor het goedkeuren van de stoelen. Telkens als hij een stoel had goedgekeurd moest de kwaliteit van de stoelen ook nog gekeurd worden door een kwaliteitsmedewerker van een extern bedrijf. Op een avond ging het mis.
Discussies
Er waren vaker discussies tussen de interne controleurs en de externe controleurs. Op een avond liep dit echter compleet uit de hand. De uitzendkracht kreeg van zijn supervisor de opdracht een stoel goed te keuren, zodat deze naar de klant kon. Op dat moment was er geen externe kwaliteitscontroleur aanwezig. Toen de externe controleur terugkwam was hij het er niet mee eens dat de stoel was goedgekeurd. Er ontstond een pittige discussie, waarbij de externe controleur begon te schreeuwen en te schelden. De gemoederen liepen hoog op, maar werden uiteindelijk door collega’s gesust.
Einde dienst
Alles leek goed te gaan. Tot de dienst was afgelopen en de medewerkers naar huis gingen. De uitzendkracht werd vervolgens op het parkeerterrein mishandeld door de externe kwaliteitscontroleur. Hij raakte een tand kwijt. Daarnaast bracht dit alles heel veel nare herinneringen bij de Armeense man naar boven, waardoor er PTSS bij de man werd geconstateerd. Uiteindelijk is de man arbeidsongeschikt geworden.
Zorgplicht
De man stapte naar de rechter en diende een claim in tegen zijn werkgever in verband met het niet voldoen aan de zorgplicht. De rechter heeft de zaak goed onderzocht en heeft inderdaad geconstateerd dat de werkgever er inderdaad te weinig aan heeft gedaan om het probleem op te lossen. Ten eerste waren er vaker flinke discussies tussen de kwaliteitscontroleurs. Hier is door het bedrijf nooit aandacht aan besteed, waardoor de situatie kans kreeg te escaleren. Ook op de avond zelf is de discussie niet uitgesproken, waardoor de situatie gespannen bleef. Ook speelt mee dat de leiding niet genoeg aandacht heeft besteed aan het handhaven van een veilige werkomgeving.
Schadevergoeding
De uitzendkracht wordt dan ook in het gelijk gesteld en de werkgever zal een schadevergoeding moeten betalen. In totaal komt de toegekende schadevergoeding op 12.814 euro. Hierin zijn medische kosten meegenomen, maar ook smartengeld en het verlies van inkomen. Naast deze schadevergoeding is de werkgever ook verantwoordelijk voor alle proceskosten.