Ontslag op staande voet bij misbruik auto werkgever

11 januari 2018

Meestal is het niet de bedoeling dat een bedrijfsauto gebruikt wordt voor privé ritjes. Dit wordt opgenomen in het bedrijfsbeleid. Houdt een werknemer zich hier niet aan, dan is dit een goede reden voor ontslag op staande voet. Dit merkte ook een accountmanager bij een bedrijf in kantoorbenodigdheden.

Poolauto’s

Het betreffende bedrijf had vijf poolauto’s in bezit. Deze auto’s waren bestemd voor medewerkers die naar een zakelijke afspraak moesten. De regels omtrent de poolauto’s waren duidelijk. Ze waren niet bestemd voor privé gebruik of woon-werk verkeer. Dit stond zwart op wit en is ook door de betreffende medewerker ondertekend. De accountmanager gebruikte tot drie keer toe een poolauto voor privé zaken. Toen de werkgever dit ontdekte ging hij over tot ontslag op staande voet.

Verweer

De werknemer was het hier niet mee eens. Hij ging in verweer en verklaarde in het verweer dat hij de auto alleen voor woon-werkverkeer had gebruikt. Dit viel echter volgens het bedrijfsbeleid ook onder de noemer privé-gebruik. De rechter ging hier ook in mee. De werknemer ontving al een behoorlijk bedrag aan reiskostenvergoeding om zijn eigen vervoer van en naar het werk te regelen. Het feit dat hij zonder goede reden meer dan 1300 km reed met de poolauto zonder daar brandstofkosten te betalen was volgens de kantonrechter dan ook een manier om zich te verrijken ten kosten van de werkgever.

Ontslag op staande voet

De rechter vond het handelen van de werknemer zo ernstig dat het voortzetten van het dienstverband geen optie meer zou zijn. Het ontslag op staande voet bleef bestaan, omdat de werkgever een dringende reden had om de arbeidsovereenkomst direct eenzijdig te beëindigen.

 

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!