Ruim een ton voor secretaresse die niet thuis mocht werken

16 augustus 2021

Een belastingadvieskantoor moet een 61-jarige secretaresse ruim 100.000 euro betalen na een hoog opgelopen conflict over thuiswerken tijdens de Corona-pandemie en een veilige werkplek. Zo oordeelde een kantonrechter onlangs. De medewerkster was ruim 10 jaar in dienst bij een klein belastingadvieskantoor. De medewerkster behoort, vanwege hartproblemen, tot de Corona risico-groep.

Overheidsadvies: zoveel mogelijk thuiswerken

In maart 2020 kondigde de overheid strenge corona-maatregelen aan, zoals zoveel mogelijk thuiswerken indien mogelijk. Het belastingkantoor verbood zijn personeel echter om thuis te werken. Werknemers die, ondanks dit opgelegde verbod, toch thuis wilden werken moest hun vakantiedagen maar opnemen.

Geen salaris meer betaald

De secretaresse meldde zich diezelfde dag nog ziek met keelklachten. Vanaf juni dat jaar besloot de werkgever de vrouw niet meer uit te betalen. Zelfs de bedrijfsarts oordeelde dat mevrouw, gezien haar medische achtergrond, thuis zou moeten werken. De werkgever bood hiervoor echter geen mogelijkheid. Als thuiswerken niet mogelijk was, moest de werkgever een veilige werkplek waarborgen.

Advies bedrijfsarts in de wind geslagen

Later adviseerde de bedrijfsarts een mediator in te schakelen om de, inmiddels ernstig verstoorde arbeidsrelatie, te verbeteren. Ook hieraan wilde de werkgever niet meewerken. Een arbeidsdeskundige van het UWV stelde dan ook vast dat de werkgever onvoldoende re-integratie inspanningen heeft geleverd.

Rechter oordeelt: werkgever moet loon betalen

De werkgever bleef stug weigeren om de secretaresse haar salaris te betalen. Daarom stapte de vrouw in oktober naar de rechter. De voorzieningenrechter oordeelde dat mevrouw recht heeft op uitbetaling van het achterstallige loon. De rechter weet overigens de gebrekkige communicatie gedeeltelijk aan de werkneemster. Het zou dan ook begrijpelijk zijn dat de directeur van het bedrijf daarover gefrustreerd was. Toch was er volgens de rechter geen sprake van werkweigering omdat, gezien de omstandigheden, er begrip zou moeten zijn dat de medewerkster niet op de werkplek wilde werken.

Nog steeds geen salaris

De werkgever betaalde, ondanks de uitspraak van de rechter, het achterstallige loon niet. De secretaresse schakelde daarom een deurwaarder in. Deze wist echter maar een klein deel van het  bedrag te incasseren. Uiteindelijk stapt de secretaresse opnieuw naar de rechter. Dit keer om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. Daarbij eiste ze nog wel een behoorlijke vertrekvergoeding en fikse schadevergoedingen.

Werkgever is ernstig verwijtbaar

De rechter oordeelde dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Zo had hij de secretaresse niet onder druk mogen zetten om op kantoor te komen werken, zonder daar een voor een veilige werkplek te zorgen. Tevens had hij mee moeten werken aan het door de bedrijfsarts voorgestelde mediationtraject. Voorts stelde de kantonrechter dat de werkgever verwijtbaar was om zonder gegronde redenen de loonbetaling te stoppen en het vonnis over het uitbetalen van het achterstallige loon in de wind te slaan. Volgens de kantonrechter had de werkgever direct in maart 2020 voor een veilige werkplek voor de werknemers moeten zorgen. Door hieraan geen gehoor te geven heeft de werkgever zelf veroorzaakt dat de werkneemster niet naar haar werkplek is gekomen.

Een dure les

Een dure les voor het belastingkantoor. De kantonrechter oordeelt namelijk dat de secretaresse recht heeft op ruim 100.000 euro. Hierin zit een transitievergoeding van een dikke 10.000 euro, een schadevergoeding van 46.000 euro en ruim 10.000 aan vakantiegeld, vakantiedagen en dertiende maand.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!